Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

't Aschwinhuus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Er was gepland dat De Vergulde Kip, misschien beter bekend als café Alofs in Azewijn plaats zou maken voor appartementen. In Rondje Bergh staat een stukje geschiedenis vermeld.

"Alle verenigingen hebben zich [in 2008] unaniem voor het behoud van zaal/cafe De Vergulde Kip uitgesproken. De bedoeling was om een stichting op te richten om de haalbaarheid te toetsen, helaas is er vanuit de verenigingen weinig animo getoond om deel te nemen in de stichting. Om de kans op behoud van het gebouw niet voorbij te laten gaan is er een "Stichting in oprichting" opgericht waarbij twee leden van de Schutterij en twee leden van de dorpsraad samenwerken. De bedoeling is dat het gebouw door alle verenigingen gedragen gaat worden.

Sinds 29 december 2008 is de Stichting Dorpshuis Azewijn de nieuwe eigenaar van het pand.

Dit houdt in dat het pand voor de toekomst behouden blijft, waardoor verenigingen verzekerd zijn van onderdak.

Geschiedenis

Huisnummers/kadasternummers die ben Herfkens noteerde: 12, 186, 83, 176, 64, 64, B478, K86. Tegenwoordig is dit Leppestraat 2.

In 1812 is Jacobus Klaassen eigenaar. Hij is de peetoom van Hermanus Alofs, gedoopt 7 oktober 1809, zoon van Hermanus Alofs en Margaretha te Boekhorst (dochter van Wilhelmus te Boekhorst en Joanna Banning. Jacobus Klaassen is getrouwd met Gerarda te Boekhorst, dochter van Wilhelmus te Boekhorst en Joanna Banning. De voorouders van Hermanus Alofs staan in Ons Familieboek blz 153.

Bron

o.a. Dorpsraad Azewijn.

Sjabloon:Onderwerp


Vanaf juli 2009

In juli 2009 waren er onderhandelingen tussen Partycentrum De Dèèl en Stichting Dorphuis Azewijn om tot een overeenkomst te komen om het voormalige Café 'de Vergulde Kip' te exploiteren. Sinds september 2009 hebben Marcel & Judith Beekman de kans gekregen van de Stichting Dorpshuis Azewijn om het horecabedrijf in Azewijn te runnen.

De dagelijkse leiding is in handen van Linda van Moerkerk. Samen met haar partner Kevin Leuverink wonen zij tevens boven het cafégedeelte.

't-Aschwinhuus in het nieuws METAMORFOSE CAFE 'T-ASCHWINHUUS

"Montferland journaal" van 11 januari 2011.

AZEWIJN - Vorig jaar werd het dak van het Aschwinhuus vervangen en de keuken vernieuwd. Binnenkort ondergaat het café een metamorfose. Op die manier wil uitbater Marcel Beekman, tevens eigenaar van De Dèèl in Loerbeek, de trouw van verenigingen en dorpsgenoten belonen.



,,We zijn anderhalf jaar geleden begonnen in Azewijn en het is ons niet tegengevallen. We zijn vier avonden in de week open en daarnaast zijn er ook activiteiten op zondagmiddag", vertelt horecaondernemer Marcel Beekman. Enkele jaren geleden zag het er nog slecht uit voor de huisvesting van het verenigingsleven in Azewijn. De verenigingen vormden echter samen een stichting, die het toenmalige dorpshuis kocht. Linda van Moerkerk, die net haar studie had afgerond, bleek de aangewezen persoon om het café en de zaal nieuw leven in te blazen. In het begin was er gezonde argwaan, ze is immers pas 23 jaar, maar dat maakte al snel plaats voor waardering. ,,Sinds maart 2010 woon ik samen boven de zaak. Ik ben altijd daar, dus er is veel mogelijk. Mensen willen hun feesten en partijen ook graag in het dorp geven. Dat begint steeds beter te lopen; een kwestie van vertrouwen, lacht de bedrijfsleidster, die volop uitdagingen ziet en daarvan geniet. Het nostalgische café krijgt onder haar bezielende leiding een andere uitstraling. ,,Wij willen het café weer representatief maken; daar komen de mensen als eerste binnen. De opkamer die nu voor vergaderingen wordt gebruikt, wordt er bij aan getrokken. Straks hebben we wel die mogelijkheid om dat gedeelte af te sluiten. Mensen kunnen er in het weekeinde ook apart zitten om iets te eten." De nieuwe café-inrichting bestaat voor een groot deel uit hout. Het krijgt een robuuste, no-nonsense uitstraling. ,,We hebben twee mood-boards laten maken, die al een tijdje in het café staan. Stamgasten reageren er positief op. Het moet natuurlijk wel een dorpscafé blijven en gezelligheid uitstralen." Ook het elektra en de verlichting worden vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden wordt de kroeg verplaatst naar de zaal. Lachend: ,,We starten in maart. Eerst mogen ze met carnaval de tent nog afbreken." Op vrijdag en zaterdag fungeert het café als een soort snackbar. Kleine gerechten worden in de keuken bereid. Grote buffetten voor feesten komen uit de keuken van De Dèèl. ,,Mensen vinden het belangrijk dat café en zaal voor het dorp behouden blijven, daarom geven ze ook steeds vaker hun verjaardagen hier, legt Van Moerkerk uit. Ze wil kwaliteit leveren en waar nodig zoekt ze de mensen op. Die betrokkenheid lijkt het succesrecept voor dit voormalige dorpshuis. Het is een voorbeeld voor andere verenigingsgebouwen. Beekman: ,,We blijven een commerciële instelling, maar wel met aandacht voor de lokale wensen. Op die manier proberen we de klanten vast te houden."