Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

-

Uit Berghapedia
Versie door RBais (overleg | bijdragen) op 23 jul 2020 om 21:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Plattegrond en opbouw == De pastorie is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de Hoofdstraat. Het bestaat uit twee b...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Plattegrond en opbouw

De pastorie is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de Hoofdstraat. Het bestaat uit twee bouwlagen en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband waarbij het voegwerk is voorzien van een knipvoeg.

Ter decoratie zijn t.h.v. de boven- en onderdorpels van de vensters horizontale banden gemetseld in muizen- en zaagtand. Profielstenen zijn toegepast onder meer in het fries onder de dakrand. Het schilddak is gedekt met leien in Maasdekking. Twee gemetselde schoorstenen staan op de nok. Decoratieve grote muurankers sieren het voorgevelvlak en de zijgevelvlakken.

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. De middenas risaleert en steekt met een geveltop door de dakrand. Op de begane grond bevat de middenas de entree, bestaande uit een fraaie houten deur met een spitsboogvormig, van figuratief glas-in-lood, voorzien bovenlicht. Ter weerszijden van de deur, is in de middenas, een smal, klein, spitsboogvormige glas-in-loodraam aangebracht. Het glas-in-lood in deze spitsboogvormige ramen en bovenlicht is naar een ontwerp van Alex Asperslagh uit 1954.