Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Aleva, Pier

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn jonge jaren

Pier Aleva werd geboren in de toenmalige Friese gemeente Haskerland op 26 september 1857 als zoon van Folkert Wiebes Aleva en Jeltje Piers Lusthof.

Hij ging in Joure naar de Franse school, en was later bevriend met de politicus Pieter Jelles Troelstra.

Belastingambtenaar

Aleva volgde een belastingopleiding, waarna hij zijn loopbaan in 1879 begon in Leeuwarden. Daarop volgden standplaatsen in Rotterdam, Dokkum, Tolkamer-Lobith, Venlo, Schiedam en Leiden. Ten slotte ging hij in 1917 naar Den Haag, waar hij een jaar later hoofdinspecteur werd. Bij zijn pensionering in 1922 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Evacuatie naar Zeddam

Na zijn pensionering bleef Aleva met zijn vrouw (Jacoba Pietronelle Voerman uit Zierikzee, met wie hij op 7 augustus 1888 in Lochem getrouwd was) in Den Haag wonen. Eind 1942 werden zij gedwongen hun huis te verlaten, omdat het zich bevond in een deel van de stad dat door de Duitsers werd ontruimd. De bebouwing werden er gesloopt om plaats te maken voor verdedigingswerken, onderdeel van de Atlantikwall. De Duitsers vreesden een geallieerde invasie vanuit zee.

Wie werk had in de stad, mocht elders in Den Haag onderdak zoeken, wie niet werkte moest naar elders vertrekken. Zo kwamen Aleva en zijn vrouw als evacués in Zeddam terecht. Daar is hij als gevolg van een zwakke gezondheid op 25 februari 1943 overleden. Op 1 maart daaropvolgend is hij begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. De overlijdensadvertentie vermeldt als tijdelijk adres Grindweg 195 te Zeddam.

Zijn overlijden werd op 27 februari 1943 aangegeven in de gemeente Bergh en op 4 maart 1943 in de gemeente Den Haag.

De overlijdensadvertentie van Pier Aleva in Het Vaderland van 27 februari 1943
De overlijdensakte van Pier Aleva, opgemaakt op 4 maart 1943 in Den Haag.
Klik voor een vergroting

Bronnen