Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Alofs, Wilhelmus Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k ({{Beg}} verwijderd)
(gewondraken toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Wim Alofs''' werd geboren op 10 december [[1925]] in [[Azewijn]] als zoon van Joannes Alofs en Anna van Embden. Hij is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest met het infanteriebataljon '''3-7 RI''', een onderdeel van de [[Deelnemers Politionele Acties#De 7 December-Divisie (lichting 1945)|7 December-Divisie]].
+
[[Afbeelding:Wim Alofs 11-1-1949.jpg|right|300px|thumb|'''Uit Wims brief van 19 januari 1949 uit Semarang aan het Azewijnse [[De NIWIN en het Katholiek Thuisfront|Thuisfront]], verschenen in [[Azem's Nieuws]].]]
 +
[[Afbeelding:Wim Alofs 18-5-1949.jpg|right|300px|thumb|'''Uit Wims brief van 18 mei 1949 uit Blora aan het Azewijnse [[De NIWIN en het Katholiek Thuisfront|Thuisfront]], verschenen in [[Azem's Nieuws]].]]
  
3-7 RI is op 15 oktober [[1946]] met de ''Kota Baroe'' naar Indië vertrokken en kwam op 22 november aan in Semarang op Midden-Java. Daar heeft het bataljon bewakingsdiensten uitgevoerd tot het tijdens de Eerste Politionele Actie gebied ten zuiden van Semarang bezette. In de tijd daarna is 3-7 RI op meerdere plaatsen op Midden-Java gelegerd geweest. Het bataljon heeft ook actief aan de Tweede Politionele Actie deelgenomen. De thuisreis begon op 3 december [[1949]] aan boord van de ''Sibajak''. De aankomst in Rotterdam was op 28 december. 3-7 RI heeft achttien doden moeten achterlaten.
+
'''Wim Alofs''' werd geboren op 10 december [[1925]] in [[Azewijn]] als zoon van Joannes Alofs en Anna van Embden.
 +
 
 +
Wim is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest met de 4e compagnie van het infanteriebataljon '''3-7 RI''', een van de zes Bewakingsbataljons van de [[Deelnemers Politionele Acties#De 7 December-Divisie (lichting 1945)|7 December-Divisie]]. De Bewakingsbataljons werden in Indië buiten het verband van de Divisie ingezet. Hoewel ze licht bewapend waren en maar een korte opleiding hadden gehad, moesten ze gewone infanterietaken verrichten.
 +
 
 +
3-7 RI is op 15 oktober [[1946]] met de ''Kota Baroe'' naar Indië vertrokken en kwam op 22 november aan in Semarang op Midden-Java. Daar heeft het bataljon bewakingsdiensten in en om Semarang uitgevoerd. Wims 4e compagnie was in die tijd toegevoegd aan het [[Deelnemers Politionele Acties#De oorlogsvrijwilligers: de A- en de B-Divisie|OWV-bataljon]] 2-13 RI. 
 +
 
 +
Tijdens de Eerste Politionele Actie in de zomer van [[1947]] werd gebied ten zuiden van Semarang bezette, waarbij de 4e compagnie de elektriciteitscentrale van Toentang heeft veroverd. Na de Eerste Politionele Actie is 3-7 RI op plaatsen ten zuidwesten van Semarang gelegerd geweest. Vanaf september 1947 heeft het bataljon op meerdere plaatsen ten oosten en ook verder ten westen van Semarang gelegen.
 +
 
 +
In november [[1948]] werd 3-7 RI geconcentreerd ten oosten van Semarang bij de stad Demak. Hier begon 3-7 RI op 19 december 1948, de eerste dag van de Tweede Politionele Actie, zijn opmars, die via Koedoes leidde naar de kustplaats Rembang en weer landinwaarts naar Blora en Tjepoe.
 +
 
 +
Helaas heeft Wim de opmars maar tot Koedoes (hij schirjft zelf Kedoes) kunnen meemaken. Daar raakte hij gewond en werd afgevoerd naar het St. Elisabethziekenhuis in Semarang. Pas in februari [[1949]] kon hij zich weer bij zijn compagnie voegen, die toen in Blora lag.
 +
 
 +
De thuisreis begon op 3 december [[1949]] aan boord van de ''Sibajak''. De aankomst in Rotterdam was op 28 december. 3-7 RI heeft achttien doden moeten achterlaten.
  
 
Aan boord van de ''Sibajak'' was ook [[Berntsen, Wilhelmus Clemens|Wim Berntsen]]. De twee naamgenoten waren de eerste twee van de negen Azewijnse jongens in Indië die terugkeerden.
 
Aan boord van de ''Sibajak'' was ook [[Berntsen, Wilhelmus Clemens|Wim Berntsen]]. De twee naamgenoten waren de eerste twee van de negen Azewijnse jongens in Indië die terugkeerden.

Versie van 12 feb 2009 om 19:36

Uit Wims brief van 19 januari 1949 uit Semarang aan het Azewijnse Thuisfront, verschenen in Azem's Nieuws.
Uit Wims brief van 18 mei 1949 uit Blora aan het Azewijnse Thuisfront, verschenen in Azem's Nieuws.

Wim Alofs werd geboren op 10 december 1925 in Azewijn als zoon van Joannes Alofs en Anna van Embden.

Wim is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest met de 4e compagnie van het infanteriebataljon 3-7 RI, een van de zes Bewakingsbataljons van de 7 December-Divisie. De Bewakingsbataljons werden in Indië buiten het verband van de Divisie ingezet. Hoewel ze licht bewapend waren en maar een korte opleiding hadden gehad, moesten ze gewone infanterietaken verrichten.

3-7 RI is op 15 oktober 1946 met de Kota Baroe naar Indië vertrokken en kwam op 22 november aan in Semarang op Midden-Java. Daar heeft het bataljon bewakingsdiensten in en om Semarang uitgevoerd. Wims 4e compagnie was in die tijd toegevoegd aan het OWV-bataljon 2-13 RI.

Tijdens de Eerste Politionele Actie in de zomer van 1947 werd gebied ten zuiden van Semarang bezette, waarbij de 4e compagnie de elektriciteitscentrale van Toentang heeft veroverd. Na de Eerste Politionele Actie is 3-7 RI op plaatsen ten zuidwesten van Semarang gelegerd geweest. Vanaf september 1947 heeft het bataljon op meerdere plaatsen ten oosten en ook verder ten westen van Semarang gelegen.

In november 1948 werd 3-7 RI geconcentreerd ten oosten van Semarang bij de stad Demak. Hier begon 3-7 RI op 19 december 1948, de eerste dag van de Tweede Politionele Actie, zijn opmars, die via Koedoes leidde naar de kustplaats Rembang en weer landinwaarts naar Blora en Tjepoe.

Helaas heeft Wim de opmars maar tot Koedoes (hij schirjft zelf Kedoes) kunnen meemaken. Daar raakte hij gewond en werd afgevoerd naar het St. Elisabethziekenhuis in Semarang. Pas in februari 1949 kon hij zich weer bij zijn compagnie voegen, die toen in Blora lag.

De thuisreis begon op 3 december 1949 aan boord van de Sibajak. De aankomst in Rotterdam was op 28 december. 3-7 RI heeft achttien doden moeten achterlaten.

Aan boord van de Sibajak was ook Wim Berntsen. De twee naamgenoten waren de eerste twee van de negen Azewijnse jongens in Indië die terugkeerden.

Wim is nummer 13 op de Azewijnse schoolfoto uit 1937.

Andere militairen van 3-7 RI:

Sjabloon:Onderwerp