Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Altenrath, Hendrikus Theodorus

Uit Berghapedia
Versie door Benny Schuurman (overleg | bijdragen) op 20 jul 2009 om 23:42 (LEIPZIG)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vader Altenrath (Medium).JPG
H. Altenrath (Medium).jpg
Gouden ere medaille (Medium).jpg


Hendrik Altenrath werd op 11 mei 1914 te Bergh geboren en overleed te Doetinchem op 30 mei 1983. Hij werd begraven op het R.K. Kerkhof te 's-Heerenberg.


In januari 1968 werd de heer Altenrath gehuldigd in verband met het feit dat hij 40 jaar geleden in dienst trad bij de Coöperatie Ons Belang te 's-Heerenberg. Hij ontving hiervoor de eremedaile in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Bij de Coöperatie is hij begonnen als kruideniersleerling. In 1945 werd hij als opvolger van de heer Nijhof als chef benoemd. Sinds de fusie met Co-op Gelderland in 1963 specialiseerde hij zich meer op het kruideniersbedrijf.


De heer Altenrath is van 1945 tot 1958 ook raadslid geweest en 8 jaar voorzitter van harmonie Crescendo. Daarnaast was hij betrokken bij de KJC en de Kajotters (waar hij leider van was). In de KAB was hij vele jaren bestuurslid en op het moment van huldigen was hij penningmeester van het Oranjecommité, tweede voorzitter van Crescendo en secretaris van de vakbond KBPH. Hendrikus Theodorus Altenrath

Wiu2.gif Werk in uitvoering.
Aan dit artikel wordt de komende dagen nog (druk) gewerkt.

LEIPZIG

Hendrik Altenrath woonde destijds met zijn vrouw Liebeth Bisseling en hun een jarige zoon Gerrie in de walstraat nr.42 , nu Muntwal. Hij kreeg een oproep om in Duitsland te gaan werken, vlak voor zijn vertrek werd hem medegedeeld dat zijn bestemming Leipzig werd. Daar werden onderstellen voor wagens gemaakt. Samen met hem gingen Th.Hakfoort, Jo Huls, Th.Klarenaar oom van Wim klarenaar, allen uit ’s-Heerenberg, zij bleven de gehele oorlog in Leipzig. Richard Witte, ook uit ,s-Heerenberg had uitstel aangevraagd en kreeg deze op het moment toen ze al in Oldenzaal waren, van hier uit gingen ze naar Leipzig. Vanuit Stokkum ging Knuffing mee,hij mocht eerder naar huis vanwege werkzaamheden thuis. J. Bisseling vader van Liesbeth werkte aan de Hutteweg in Emmerik hier hadden ze tevens het postadres. Op een keer had Hendrik een brief gestuurd die de Gestapo onderschepte, er stonden dingen in die hen niet aanstonden dus kon Hendrik 10 dagen de gevangenis in. Na dit incident kwam er dus geen post meer naar Emmerik , te groot risico ook voor zijn schoonvader. Er gingen wel pakjes vanuit Emmerik naar Leipzig. Hierin zat o.a. gort, roggebrood en harde worst. In de post van J.Huls zaten vaak moutblokken (Langenberg), dit deden ze dan onderling ruilen. Na 11 maanden mocht Hendrik 10 dagen met vakantie. Hij werd opgehaald met de auto van Hakfoort . De vakantie ten einde , kon de terug reis weer beginnen, maar deze ging niet naar Leipzig maar Hendrik ging op de fiets naar Ulft als onderduiker. Hendrik is ongeveer twee jaar in Ulft ondergedoken. Stien zuster van Hendrik getrouwd met Jo Jansen die in het verzet zat zorgde er voor dat hij bij slecht weer in de ijzergieterij bij de DRU en mooi weer onder de IJsselbrug kon slapen. Als thuiswerk werden er overdag portemonnee’s gemaakt bij Stien en Jo voor Hesseling.

Van Hieltjes die bij de ondergrondse zat kreeg L.Altenrath Bisseling FL.20.—voor levens onderhoud en van de Kerk fl 5,-- voor bijzondere noden (kind).Deze fl. 5,-- werd later ingetrokken omdat Hendrik onder gedoken was.

Liesbeth ging een keer in de maand met haar zoon te voet naar Ulft bleef er een nacht en ging weer terug. Ze plukten Aren, Gerst en brachten dit naar de mulderij en kregen er bloem voor terug, zodat er brood kon worden gebakken. Paling kwam vanuit de IJssel hiervan werd heerlijke palingsoep gemaakt. Henk van Kuyk , werkte als loodgieter in Emmerik. en was buurman van Hendrik in de walstraat, zat onder gedoken bij Bronkhorst op de grintweg omdat Emmerik gebombardeerd werd. Liesbeth kon in de walstraat blijven wonen omdat Dhr. van de Berg secretaris op het gemeentehuis hiervoor gezorgd had, ze moest wel haar ouders in huis nemen, van de Berg had connecties met Hotel de Krent in Hummelo waar Liesbeth werkte . In de meeste huizen aan de walstraat kwamen Duitserste wonen. Hendrik en Henk gingen samen bomen omhakken en klaar maken voor brandhout , nadat Hendrik al lopende van Ulft naar ’s-Heerenberg was gekomen en zich gemeld had bij de arbeid inzet. Dit heeft ongeveer een maand geduurd en toen was ’s-Heerenberg bevrijd.


  • Archief Benny Schuurman. Krantenknipsels, Foto en bidprentje.