Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berndsen, Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Wilhelmus Berndsens doop op 21 mei 1788 in het r.-k. doopboek van Zeddam.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wilhelmus Berndsen is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd op 21 mei 1788 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Henricus Berndsen en Maria Hakvoort.

Een kurassier van Napoleons Grande Armée

Als dienstplichtige van de lichting 1808 is hij na de invoering van de dienstplicht in 1810 ingelijfd bij het 7e Regiment Kurassiers. Dit waren zwaar bewapende cavaleristen (soldaten te paard) met een borstharnas – een kuras. Het stamboek van dit regiment is nog niet online beschikbaar, zodat niet bekend is op welke datum hij in dienst is gekomen.

Het 7e Regiment Kurassiers heeft in het voorjaar van 1812 deelgenomen aan een veldtocht naar Zweeds-Pommeren, een gebied aan de Duits-Poolse Oostzeekust dat destijds bij Zweden hoorde. Al eerder, in 1807 waren Franse troepen opgetrokken naar Zweeds-Pommeren. Aan die veldtocht heeft Bernard Wiskamp deelgenomen.

Op 23 april 1812 is voor het laatst iets van Berndsen vernomen. Deze datum wordt genoemd in een lijst van vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland. Berndsen staat als nummer 2 op deze lijst. De datum van 23 april 1812 is mogelijk de dag waarop hij nog een brief naar huis heeft geschreven. De handgeschreven versie van de lijst vermeldt als plaats vanwaar het laatste bericht is gekomen alleen Duitsland, op de voorgedrukte versie staat Frankfort, Zweden, Pommern (niet Zweeds-Pommeren, maar dat moet wel bedoeld zijn). Frankfort is onderstreept; wellicht is dit de plaats waar de brief geschreven is. Het betreft dan Frankfurt an der Oder. Dit ligt weliswaar een heel stuk ten zuiden van het toenmalige Zweeds-Pommeren, maar Frankfurt am Main ligt nog minder op de route.

Berndsens laatste levensteken stamt van twee maanden voor de Veldtocht naar Rusland. Als begin daarvan geldt 24 juni 1812, de dag dat de Grande Armée de Russische grens overtrok. Het is niet onmogelijk dat Berndsen toen nog in leven was, maar het kan even goed niet uitgesloten worden dat hij ergens bij Frankfurt al was overleden. Hoe dan ook, hij komt na 1812 niet meer voor in archieven, zodat moet worden aangenomen dat hij als soldaat van Napoleon het leven heeft verloren.

Voor zover bekend hebben er bij het 7e Regiment Kurassiers gediend geen andere Berghse mannen.
Bij het 14e Regiment Kurassiers dienden er wel een aantal:


Bronnen