Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berndzen-Kniest, Netje: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Bronnen: tekst ON107 toegevoegd)
 
(16 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Netje Berndzen-Kniest''' mocht op [[carnaval |Carnavalszondag]] 5 maart [[2000]] als voorzitter van de [[Heemkundekring Bergh]] de [[Berghse Kei]] in ontvangst nemen. Verder was ze onder andere ook [[Politiek|raadslid en wethouder]] in de [[gemeente Bergh]] en bestuurslid van het [[Jeugdcentrum Bergh]]. Dit laatste in het midden van de jaren 70 vorige eeuw. Vanaf [[1980]] is/was zij [[provisor]] van het [[Gasthuis Sint-Gertrudis]].
+
[[Bestand:Netje-Berndzen-Kniest-2010.jpg|right]]
 +
'''Netje Berndzen-Kniest''' mocht op [[carnaval|Carnavalszondag]] 5 maart [[2000]] als voorzitter van de [[Heemkundekring Bergh]] de [[Berghse Kei]] in ontvangst nemen.  
  
Op 12 april [[1994]] ontving zijn een [[Onderscheidingen|koninklijke onderscheiding]]. De [[Gelderlander]] van 13 april 1994 schreef er over: <br/>
+
Vanaf [[1973]] was zij [[Politiek#Gemeenteraadsleden|raadslid]] van [[1982]] tot [[1986]] [[Politiek#Wethouders|wethouder]] van de [[gemeente Bergh]]. In de jaren zeventig was zij bestuurslid van het [[Jeugdcentrum Bergh]]. Vanaf [[1980]] was zij [[provisor]] van het [[Gasthuis Sint-Gertrudis]]. Ook is zij voorzitter geweest van het gemengd zangkoor [[Bergh Opwaerts (vereniging)|Bergh Opwaerts]].
  
'' 's-HEERENBERG - Op de officiële aanvraag voor de koninklijke onderscheiding staat ze vermeld als Antoinette Wilhelmina berndzen-Kniest. De inwoners van de [[gemeente Bergh]] kennen haar beter als Netje Berndzen. Netje Berndzen dook twintig jaar geleden op in de Berghse gemeentepolitiek. In [[1973]] werd ze gekozen als raadslid voor de plaatselijke partij ''Progressief Bergh''. Een partij die vooral onder de inwoners van 's-Heerenberg zeer populair was. Dat kwam mede door de bekendheid van Netje Berndzen, die in het [[Plaatsen|stadje]] een sigarenzaak en een verkooppunt voor Staatsloten beheerde. In de afgelopen twintig jaar heeft Berndzen in veel commissies zitting gehad. Bovendien was ze in de periode [[1982]]-[[1986]] wethouder van welzijn, [[Scholen|onderwijs]] en specifiek welzijn. In deze tijd werd ondermeer de nieuwe [[Muziekschool Bergh|muziekschool]] geopend en het sociaal cultureel centrum het [[Barghse Huus]] opgericht. Na de periode als wethouder werd Netje Berndzen weer raadslid. Dat werk combineerde ze ondermeer met het bestuur van verzorgingstehuis Sint Gertrudis. Sinds kort is ze bovendien voorzitter van de Heemkundekring.''
+
Op 12 april [[1994]] ontving zij een [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nasau (1892)|koninklijke onderscheiding]]. De [[Gelderlander]] van 13 april 1994 schreef hierover:
 +
 
 +
''[['s-Heerenberg|'s-HEERENBERG]] - Op de officiële aanvraag voor de koninklijke onderscheiding staat ze vermeld als Antoinette Wilhelmina Berndzen-Kniest. De inwoners van de gemeente Bergh kennen haar beter als Netje Berndzen. Netje Berndzen dook twintig jaar geleden op in de Berghse gemeentepolitiek. In 1973 werd ze gekozen als raadslid voor de plaatselijke partij ''Progressief Bergh''. Een partij die vooral onder de inwoners van 's-Heerenberg zeer populair was. Dat kwam mede door de bekendheid van Netje Berndzen, die in het stadje een sigarenzaak en een verkooppunt voor Staatsloten beheerde. In de afgelopen twintig jaar heeft Berndzen in veel commissies zitting gehad. Bovendien was ze in de periode 1982-1986 wethouder van welzijn, [[Scholen|onderwijs]] en specifiek welzijn. In deze tijd werd onder meer de nieuwe [[Muziekschool Bergh|muziekschool]] geopend en het sociaal cultureel centrum het [[Barghse Huus]] opgericht. Na de periode als wethouder werd Netje Berndzen weer raadslid. Dat werk combineerde ze onder meer met het bestuur van verzorgingstehuis Sint Gertrudis. Sinds kort is ze bovendien voorzitter van de Heemkundekring.''
 +
 
 +
Ook is ze de trotse bezitster van de [[Eremedaille der gemeente Bergh|''Zilveren legpenning van de gemeente Bergh'']].
 +
 
 +
Netje Berndzen-Kniest overleed op 21 mei [[2020]] op 84-jarige leeftijd.
 +
 
 +
===In memoriam - Netje Berndzen-Kniest (pag 13 [[Old Ni-js 107]])===
 +
'''Netje Berndzen-Kniest, 1935 - 2020''' <br>
 +
 
 +
'''s-Heerenbarg a-j toch is wis hoe slech ik ow kan misse'' <br>
 +
'''s-Heerenbarg a-j toch is wis hoe groot mien heimwee is'' <br>
 +
Aldus een carnavalsliedje dat onze oud-voorzitter Netje Berndzen-Kniest in haar jonge jaren zong tijdens een pronkzitting van d’Olde Waskupen. Op 24 mei van dit jaar ontvingen wij bericht van haar overlijden. We verliezen iemand met een warm hart voor de Berghse gemeenschap.
 +
 
 +
Van 1973 tot 1986 was Netje raadslid en wethouder van de gemeente Bergh en stond ze bekend als een voor iedereen gemakkelijk toegankelijke politica. Verder was ze bestuurslid van het Jeugdcentrum Bergh, provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis, voorzitter van het gemengd zangkoor Bergh Opwaerts en langdurig lid van toneelvereniging Alphons Ariëns.
 +
Voor al haar werkzaamheden ontving ze ‘De Eremedaille der gemeente Bergh’, een onderscheiding die er maar weinigen ooit gekregen hebben. Daarnaast ontving ze in 1994 een koninklijke onderscheiding. Ze was toen net voorzitter van de Heemkundekring Bergh geworden en in die hoedanigheid ontving ze in 2000 namens de HKB de Berghse Kei van d’Olde Waskupen. In 2018 kreeg zij als één van de vrijwilligers van Gertrudis voor hun vrijwilligerswerk nogmaals de Berghse Kei.
 +
Wij herinneren Netje als iemand die makkelijk was in de omgang met andere mensen en daardoor een graag geziene persoon. Daarbij behield ze als voorzitter van de HKB altijd het overzicht binnen de vereniging, had ze aandacht voor iedereen en lardeerde ze haar verhaal vaak met een ontwapenende lach.
 +
 
 +
Edwin Zweers, voorzitter HKB
  
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
*[[Gasthuis Sint-Gertrudis (boek)]]
 
*[[Gasthuis Sint-Gertrudis (boek)]]
*[[Old Ni-js]] nummer 28 blz 4 (citaat Dagblad De Gelderlander)
+
*[[Old Ni-js 028|Old Ni-js nr. 28]], blz. 4 (citaat dagblad [[Gelderlander|De Gelderlander]]), [[Old Ni-js 107]], blz. 13–14
 +
*Podcast februari 2010 (Zilveren legpenning) [http://www.heemkundekringbergh.nl/media/podcasts/podcast-netje-en-jacqueline link]
 +
*[[Old Ni-js 107|Old Ni-js nr. 107]], blz 13
 +
 
  
{{Onderwerp|Personen|Bestuur|Politiek|Berghse Kei|Old Ni-js|Onderscheidingen}}
+
[[Categorie: Berndzen, Netje]]
 +
[[Categorie: Bestuur]]
 +
[[Categorie: Eremedaille der gemeente Bergh]]
 +
[[Categorie: Gemeenteraadsleden]]
 +
[[Categorie: Heemkundekring Bergh]]
 +
[[Categorie: Kniest]]
 +
[[Categorie: Orde van Oranje-Nassau]]
 +
[[Categorie: Provisoren Gasthuis St. Gertrudis]]
 +
[[Categorie: Wethouders]]

Huidige versie van 13 jan 2021 om 22:49

Netje-Berndzen-Kniest-2010.jpg

Netje Berndzen-Kniest mocht op Carnavalszondag 5 maart 2000 als voorzitter van de Heemkundekring Bergh de Berghse Kei in ontvangst nemen.

Vanaf 1973 was zij raadslid van 1982 tot 1986 wethouder van de gemeente Bergh. In de jaren zeventig was zij bestuurslid van het Jeugdcentrum Bergh. Vanaf 1980 was zij provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis. Ook is zij voorzitter geweest van het gemengd zangkoor Bergh Opwaerts.

Op 12 april 1994 ontving zij een koninklijke onderscheiding. De Gelderlander van 13 april 1994 schreef hierover:

's-HEERENBERG - Op de officiële aanvraag voor de koninklijke onderscheiding staat ze vermeld als Antoinette Wilhelmina Berndzen-Kniest. De inwoners van de gemeente Bergh kennen haar beter als Netje Berndzen. Netje Berndzen dook twintig jaar geleden op in de Berghse gemeentepolitiek. In 1973 werd ze gekozen als raadslid voor de plaatselijke partij Progressief Bergh. Een partij die vooral onder de inwoners van 's-Heerenberg zeer populair was. Dat kwam mede door de bekendheid van Netje Berndzen, die in het stadje een sigarenzaak en een verkooppunt voor Staatsloten beheerde. In de afgelopen twintig jaar heeft Berndzen in veel commissies zitting gehad. Bovendien was ze in de periode 1982-1986 wethouder van welzijn, onderwijs en specifiek welzijn. In deze tijd werd onder meer de nieuwe muziekschool geopend en het sociaal cultureel centrum het Barghse Huus opgericht. Na de periode als wethouder werd Netje Berndzen weer raadslid. Dat werk combineerde ze onder meer met het bestuur van verzorgingstehuis Sint Gertrudis. Sinds kort is ze bovendien voorzitter van de Heemkundekring.

Ook is ze de trotse bezitster van de Zilveren legpenning van de gemeente Bergh.

Netje Berndzen-Kniest overleed op 21 mei 2020 op 84-jarige leeftijd.

In memoriam - Netje Berndzen-Kniest (pag 13 Old Ni-js 107)

Netje Berndzen-Kniest, 1935 - 2020

's-Heerenbarg a-j toch is wis hoe slech ik ow kan misse
's-Heerenbarg a-j toch is wis hoe groot mien heimwee is
Aldus een carnavalsliedje dat onze oud-voorzitter Netje Berndzen-Kniest in haar jonge jaren zong tijdens een pronkzitting van d’Olde Waskupen. Op 24 mei van dit jaar ontvingen wij bericht van haar overlijden. We verliezen iemand met een warm hart voor de Berghse gemeenschap.

Van 1973 tot 1986 was Netje raadslid en wethouder van de gemeente Bergh en stond ze bekend als een voor iedereen gemakkelijk toegankelijke politica. Verder was ze bestuurslid van het Jeugdcentrum Bergh, provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis, voorzitter van het gemengd zangkoor Bergh Opwaerts en langdurig lid van toneelvereniging Alphons Ariëns. Voor al haar werkzaamheden ontving ze ‘De Eremedaille der gemeente Bergh’, een onderscheiding die er maar weinigen ooit gekregen hebben. Daarnaast ontving ze in 1994 een koninklijke onderscheiding. Ze was toen net voorzitter van de Heemkundekring Bergh geworden en in die hoedanigheid ontving ze in 2000 namens de HKB de Berghse Kei van d’Olde Waskupen. In 2018 kreeg zij als één van de vrijwilligers van Gertrudis voor hun vrijwilligerswerk nogmaals de Berghse Kei. Wij herinneren Netje als iemand die makkelijk was in de omgang met andere mensen en daardoor een graag geziene persoon. Daarbij behield ze als voorzitter van de HKB altijd het overzicht binnen de vereniging, had ze aandacht voor iedereen en lardeerde ze haar verhaal vaak met een ontwapenende lach.

Edwin Zweers, voorzitter HKB


Bronnen