Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Bezoek Prins Bernhard (1948)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Prins Bernhard (19112004), de man van koningin Juliana (19092004), heeft op 9 juni 1948 een bezoek gebracht aan Huis Bergh. Hij deed dit in het kader van een driedaags bezoek aan de provincie Gelderland, waarbij hij voornamelijk in de Achterhoek en Liemers was.

Het belangrijkste doel van de eerste dag, 8 juni, was Didam. Hier werd hij op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester De leeuw (die in 1953 burgemeester van Bergh zou worden).

Na een overnachting in Arnhem begon de prins de tweede dag, 9 juni, in Doesburg. Daarna volgde een rondrit die hem via Doetinchem tot in Aalten bracht, om vervolgens in Ulft de DRU te bezichtigen. Via Silvolde, Terborg, Zeddam en Beek bereikte hij in de namiddag 's-Heerenberg voor het al genoemde bezoek aan Huis Bergh. Rond zeven uur vertrok hij naar Ruurlo om daar de nacht door te brengen.

Op de laatste dag bezocht de prins als eerste het r.-k. opvoedingsgesticht Harreveld, dat in de Tweede Wereldoorlog een evacuatie-ziekenhuis was geweest. De dag werd afgesloten met bezoeken aan Lichtenvoorde en Groenlo.

Bron

  • Arnhemsche Courant van 19 mei en 10 juni 1948 op Delpher