Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bodde, Wilhelmus Hendrikus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(correcties en toevoegingen)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
'''Wim Bodde''' werd geboren op 17 mei [[1926]] en overleed op 4 september [[2004]]. Hij is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest en staat vermeld bij de [[Deelnemers Politionele Acties|Indiëgangers]] uit [[Kilder]] in [[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]].
'''Wim Bodde''' werd geboren op 17 mei [[1926]]. Zijn volledige naam is
+
 
Wilhelmus Hendrikus Bodde
+
== Nederlands-Indië ==
*  17-05-1926  +  04-09-2004
+
Wim (legernummer 26.05.17.030) was ingedeeld bij het 6e Eskadron Vechtwagens ('''6 Esk. Vew.'''). Het 5e, 6e, 7e en 8e Eskadron Vechtwagens bestonden deels uit dienstplichtigen en deels uit [[KNIL-militairen]] die al in Indië waren. Een "vechtwagen" was voor de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] en destijds ook nog in Indië wat tegenwoordig een "tank" wordt genoemd. De eskadrons vechtwagens waren uitgerust met de Stuart, een lichte tank van Amerikaanse makelij.
Wim is met de "KOTA BAROE "naar Indonesië vertrokken in 1947 en aangekomen op 11-11-1947 in Poerwokerto.
+
 
Hij diende bij het 6e eskadron vrachtwagens van de brigade veldpost in SOLO bij de huzaren van Boreel.
+
De dienstplichtigen van genoemde eskadrons vertrokken op 31 maart [[1948]] met de ''Kota Baroe'' naar Indonesië om het 1e t/m 4e Esk. Vew. af te lossen. 6 Esk. Vew. ontscheepte op 5 mei van dat jaar in Cheribon, West-Java. Na verdere training werd het ingedeeld bij de V-brigade, waarmee het tijdens de Tweede Politionele Actie Solo en Klaten op Midden-Java hielp bezetten.
Zijn Leg. nr. is; 26.05.17.030
+
 
Wim was keukenhulp in Indonesië en dus nooit de gevarenzone in geweest.
+
In die omgeving bleef het eskadron gestationeerd tot november [[1949]]. Na legering in Koedoes en Oengaran keerde 6 Esk. Vew. (samen met 5, 7 en 8 Esk. Vew.) met de ''General M.L. Hersey'' terug naar Nederland. De inscheping in Tandjong Priok was op 9 mei en de aankomst in Amsterdam op 1 juni 1950.
Hij keerde terug naar Nederland op 1 Juni 1950.
+
 
Hij is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest en staat vermeld bij de [[Deelnemers Politionele Acties|Indiëgangers]] uit [[Kilder]] in [[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]].  
+
Wim heeft aanvankelijk bij een ander onderdeel gediend. Hij was al in [[1947]] naar Indië en daar op 11 november in Poerwokerto (Midden-Java) aangekomen. Bij 6 Esk. Vew. was hij keukenhulp, en is daar dus nooit de gevarenzone in geweest.
 +
 
 +
6 Esk. Vew. behoorde, net als alle andere cavalerie-onderdelen in Indië, tot het Regiment Huzaren van Boreel.
 +
<br/>Andere militairen van dit regiment waren:
 +
 
 +
*[[ Dijkman, Wilhelmus Arnoldus Bernardus|W.A.B. Dijkman]] uit [['s-Heerenberg]]  
 +
*[[ Wessel, Albertus Johannes Theodorus van|Bertus van Wessel]] uit 's-Heerenberg
 +
 
 +
== Bron o.a. ==
 +
*[http://www.indie-1945-1950.nl/web/6eskvew.htm 6e Eskadron Vechtwagens]
 +
 
 
{{Onderwerp|Personen|Militairen|Indiëgangers|Deelnemers Politionele Acties}}
 
{{Onderwerp|Personen|Militairen|Indiëgangers|Deelnemers Politionele Acties}}

Versie van 29 apr 2009 om 18:03

Wim Bodde werd geboren op 17 mei 1926 en overleed op 4 september 2004. Hij is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest en staat vermeld bij de Indiëgangers uit Kilder in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder.

Nederlands-Indië

Wim (legernummer 26.05.17.030) was ingedeeld bij het 6e Eskadron Vechtwagens (6 Esk. Vew.). Het 5e, 6e, 7e en 8e Eskadron Vechtwagens bestonden deels uit dienstplichtigen en deels uit KNIL-militairen die al in Indië waren. Een "vechtwagen" was voor de oorlog en destijds ook nog in Indië wat tegenwoordig een "tank" wordt genoemd. De eskadrons vechtwagens waren uitgerust met de Stuart, een lichte tank van Amerikaanse makelij.

De dienstplichtigen van genoemde eskadrons vertrokken op 31 maart 1948 met de Kota Baroe naar Indonesië om het 1e t/m 4e Esk. Vew. af te lossen. 6 Esk. Vew. ontscheepte op 5 mei van dat jaar in Cheribon, West-Java. Na verdere training werd het ingedeeld bij de V-brigade, waarmee het tijdens de Tweede Politionele Actie Solo en Klaten op Midden-Java hielp bezetten.

In die omgeving bleef het eskadron gestationeerd tot november 1949. Na legering in Koedoes en Oengaran keerde 6 Esk. Vew. (samen met 5, 7 en 8 Esk. Vew.) met de General M.L. Hersey terug naar Nederland. De inscheping in Tandjong Priok was op 9 mei en de aankomst in Amsterdam op 1 juni 1950.

Wim heeft aanvankelijk bij een ander onderdeel gediend. Hij was al in 1947 naar Indië en daar op 11 november in Poerwokerto (Midden-Java) aangekomen. Bij 6 Esk. Vew. was hij keukenhulp, en is daar dus nooit de gevarenzone in geweest.

6 Esk. Vew. behoorde, net als alle andere cavalerie-onderdelen in Indië, tot het Regiment Huzaren van Boreel.
Andere militairen van dit regiment waren:

Bron o.a.

Sjabloon:Onderwerp