Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Burgers Dierenpark

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1913 opende Jan Burgers het Burgers Dierenpark in 's-Heerenberg, gevestigd op de hoek van de Peeskesweg en de Vossenweg. Het was de oorsprong van het huidige Burgers Dierenpark dat momenteel in Arnhem gevestigd is. Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg hebben bordjes gestaan met het opschrift 'zum Tierpark'. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entree bedroeg toentertijd tien cent voor kinderen en twintig cent voor ouderen. Er liepen bulldogs rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers.

De heer Burgers zelf was een bekwaam dierfokker. Hij fokte een verzameling fazanten en pauwen, die volgens kenners de mooiste van de wereld moest zijn. Veel dierparken betrokken regelmatig sier- en pluimgevogelte uit 's-Heerenberg. Er waren bonte pauwen, witte, Javaansche, blauwvleugelige en blauwe, flamingo's en Egyptische Nijlganzen. Er waren wilde zwijnen, vossen, wolven, lama's, moufflons, kamelen, bisons, antilopen, zeeboe's, dassen, Tedalschapen, beren en twee leeuwen en leeuwinnen, genaamd Nero en Prins.

Over de aankomst van deze twee leeuwen is nog een anekdote bekend: bij het toen nog bestaande station Wijnbergen werden de twee leeuwen in kooien van de trein overgeladen op het trammetje Emmerik-Zutphen. De conducteur van de tram had echter nog nooit in zijn leven een leeuw gezien en werd zo bang dat hij gedurende de reis van Wijnbergen naar 's-Heerenberg achter aan de tram gehangen heeft. De passagiers hebben daarbij hun kaartjes niet meer hoeven laten knippen....

Voor het Tedalschaap waren 'rotsen' gebouwd, waar vele jaren na de sluiting van het Dierenpark Bart Ebbing, dorpsfiguur uit Stokkum, nog geleefd heeft.

Men experimenteerde er met kruisingen en acclimatiseerproeven. Oorspronkelijk hield Jan Burgers achter zijn slagerij in de Oudste Poortstraat allerlei vreemde dieren. Hij fokte ermee verder en verkocht zijn winkel aan de firma Witte. Hij bouwde 'de Vogelweide', het bij het dierenpark horende woonhuis aan de Peeskesweg en betrok dat huis in 1907. Hij begon er een echte dierentuin en breidde die telkens uit. Hij trok veel bezoekers, vaak ook groepen.

Op 3 augustus 2004 overleed Antoon van Hooff, directeur van Burgers Dierenpark, kleinzoon van Jan Burgers. Van het dierenpark resteert inmiddels alleen nog het huis "Vogelweide", tegenwoordig bewoond door Diane Visser-Angenent en verderop drie betonnen restanten van dierenhokken.

Zie ook Old Ni-js nummers 3 en 15.

Doordat de Gemeente Bergh de bedoelde uitbreiding van het dierenpark niet goedkeurde en hij de weg van 's-Heerenberg naar zijn complex niet verhard kon krijgen en vervolgens het dreigement van Jan Burgers om met zijn dierentuin naar Arnhem te vertrekken niet serieus nam, werd in 1923 het dierenpark in 's-Heerenberg gesloten en vertrok hij met zijn dieren naar Arnhem, van welke stad hij reeds eerder een uitnodiging had ontvangen.

Burgers Dierenpark 25 jaar

zomernummer vrijdag 14 juli 1938 zomernummer vrijdag 14 juli 1938

27 mei 1938, herdenking, 25 jarig jubileum. Burgers-Dierenpark was toen vijftien jaar in Arnhem, aanwinst voor Arnhem en een verlies voor Bergh


De Gelderlander (donderdag 27 maart 2008) waarin de Graafschapbode is op gegaan, staat, Burgers'Zoo viert 95-jarig jubileum met uitbreiding Rimba. Reinier van Hooff en zijn vrouw Lucy ven Hooff-Burgers namen in de jaren 30 het stokje over van Johan Burgers. Daarna Antoon van Hooff en zijn vrouw Greet van Hooff-Wierenga. Vanaf 2004 vormt zijn zoon Alex van Hooff samen met zijn vrouw Bertine van Hooff-Nusselder en zijn moeder de directie.

Burgers' Rimba, waarin dieren uit het oerwoud van Maleisie te zien zijn, werd midden 2008 officieel geopend.

Het artikel over Burgers Dierenpark in Old Ni-js is opnieuw geplaatst.

Externe links

Bron

Sjabloon:Onderwerp