Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Cornielje, Wim

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Cornielje.JPG

Wim Cornielje werd op 16 december 1905 geboren in Elten.

Als jongeman werkte hij in de tuinderij van zijn ouders. Als hobby maakte hij foto's en zelfs films. Zo filmde hij in 1926 de dijkdoorbraak bij Spijk. Zijn wens was missionaris te worden, waartoe hij pas op 30-jarige leeftijd de kans kreeg. Eerst volgde hij privé onderwijs bij een emeritus professor in Den Haag en trad daarna toe tot de Paters van de Heilige Geest in Gennep. In 1943 werd hij in Gemert priester gewijd.

Evacué in Azewijn

Door de oorlogsomstandigheden kon hij niet naar de missie vertrekken. Zodoende was hij werkzaam in Lobith, toen deze plaats in februari 1945 op last van de Duitser geëvacueerd werd. Met nog een aantal mensen uit Lobith kreeg Cornielje toen onderdak in Azewijn Hij heeft de gemeenschap daar op verschillende manieren geholpen de laatste, moeilijke oorlogsmaanden door te komen.

Zo organiseerde hij voor de hongerende dwangarbeiders van de Todt in Azewijn en Netterden een grote boterhammenactie. Dagelijks werden duizenden goed belegde boterhammen bij de bevolking opgehaald en aan de arbeiders uitgedeeld.

Hij was ook getuige van de laatste oorlogsnacht in Azewijn, waarin de kerk afbrandde en alle misgewaden en processiebenodigdheden verloren gingen. Dankzij zijn inzet kon veel vervangend materiaal gevonden worden.

Missionaris in Tanzania

In 1946 werd hij uitgezonden naar het bisdom Morogoro in het toenmalige Tanganyika; nu Tanzania. Met een onderbreking van twee jaar in Nederland (van 1954 tot 1956) is hij daar tot 1973 als missionaris werkzaam geweest. In dat jaar keerde hij om gezondheidsredenen terug naar Elten, waar hij als zielzorger in een bejaardentehuis werkte.

Het contact dat door pater Cornielje tussen Elten en het bisdom Morogoro is ontstaan, leidde in 1983 tot de oprichting van Dritte-Welt-Aktion Tansania e.V. Deze hulporganisatie bestaat nog steeds.

Pater Cornielje overleed op 18 augustus 1987, 81 jaar oud, en werd op het kloosterkerkhof van de Paters van de Heilige Geest in Gemert begraven.

Bronnen