Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Deventer, Jacob van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De reproductie uit 1916 van Lith. J. Smulders & Co. in Den Haag.
Klik op de kaart voor een vergroting.

Jacob van Deventer was een cartograaf. Hij werd kort na 1500 geboren in Kampen en overleed in 1575 in Keulen.

Van Deventer studeerde in Leuven. Tussen 1536 en 1545 maakte hij in opdracht van de Staten Generaal (die toen in Brussel zetelde) vijf kaarten van de Nederlandse gewesten. Hierbij toonde hij zo'n groot vakmanschap, dat hem in 1540 de titel keizerlijk geograaf werd verleend. Omstreeks 1542 vestigde hij zich in Mechelen.

Aansluitend maakte Van Deventer in opdracht van keizer Karel V en koning Filips II plattegronden van meer dan tweehonderd steden in de Nederlanden, waaronder een van 's-Heerenberg. In de collectie van Huis Bergh bevindt zich een reproductie (inventarisnummer 0735) van een kladversie van deze kaart, die gedateerd wordt op 1543. Andere vindplaatsen geven echter het jaar 1560. De reproductie is kaart nr. 51 in de map Nederlandsche Steden in de 16e eeuw, die in 1916 werd uitgegeven door Lith. J. Smulders & Co. in Den Haag.

De stad wordt op de kaart aangeduid als 'tsheren Berch. Ten noordwesten van de Molenpoort is de grafelijke molen duidelijk te zien. Dat de kaart een kladversie is, blijkt bijvoorbeeld uit het niet ingevulde wapen van de graven van Bergh, dat rechtsboven de molen is getekend. Naar het noorden staat het gebied tot aan de zessprong met de Padevoortse Allee in Zeddam op de kaart.

ANWB-bord
Foto's Benny Schuurman
Wachttoren aan de Walsteeg, zoals die ook op Van Deventers kaart staat.

Bronnen

  • Jacob van Deventer in [https//www.geheugenvandrenthe.nl/deventer-jacob-van Het Geheugen van Drenthe]
  • De kaart in de Collectie Gelderland