Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Freriks, Karel Antonius

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 19 mei 2020 om 09:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Karel Antonius Freriks''' werd op 28 april 1931 geboren in Stokkum als zoon van Johannes Freriks en Huberta Johanna Meussen. Hij was het vierde van elf k...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Karel Antonius Freriks werd op 28 april 1931 geboren in Stokkum als zoon van Johannes Freriks en Huberta Johanna Meussen. Hij was het vierde van elf kinderen.

Karels ouders zijn in 1937 of 1938 met hun kinderen naar Nijmegen-Brakkenstein verhuisd. Daar is Karel op 3 april 1945 met zijn broers Joep, Gerrit en Tonnie en vier buurkinderen omgekomen bij een ongeluk met een stuk munitie.

Dit gebeurde toen zijn broers en de buurkinderen rond 1 uur 's middags aan het spelen waren op de hoek van de Scheidingsweg en de Heyendaalseweg, tegenover het Brits-Canadese legerkamp op Heumensoord. Zijn moeder stuurde de toen 16-jarige Karel erop uit om zijn broers naar binnen te halen. Waarschijnlijk heeft een van de spelende kinderen de munitie toen in een vuurtje gegooid. Door de ontploffing die daarop volgde, werden acht kinderen op slag gedood. Een negende overleed op 10 april aan zijn verwondingen.

Op 5 april heeft begrafenisondernemer J.P.C. Kramer Karels overlijden, samen met dat van zijn broers en de andere slachtoffers van 3 april, aangegeven bij de gemeente Nijmegen.

De uitvaartdienst voor de acht kinderen die onmiddellijk waren gestorven, was op 7 april in de Sacramentskerk aan de Heyendaalseweg. Zij werden daarna ter aarde besteld in een gezamenlijk graf op de r.-k. begraafplaats Sint Barbara.

De vader van twee van de slachtoffers, A.P.A. Kersten, was metselaar en heeft op het graf een herinneringskapel gebouwd. Op een plaquette in de rechter zijwand staan de namen van de negen kinderen; vier van de familie Freriks, drie van de familie Spaan en twee van de familie Kersten. Op het altaar in de kapel staat het randschrift TER NAGEDACHTENIS AAN DE PAROCHIANEN DIE TEN OFFER VIELEN AAN HET OORLOGSGEWELD. Onder het altaar is in 1949 nog een gedenksteen aangebracht voor een parochiaan die als militair in Nederlands-Indië was gesneuveld.

De overlijdensadvertentie in De Gelderlander van
6 april 1945
Het gezamenlijke bidprentje
De herinneringskapel op het gezamenlijke graf

Soortgelijke ongelukken zijn ook in Bergh gebeurd. Op 30 april 1945 kwamen in Azewijn G.W. Meurs en zijn zoon om toen zij een landmijn probeerden te demonteren. Op 25 mei 1945 stierven in Kilder Gerard Hartjes en zijn broer Theo toen de mijn waarmee zij aan het spelen waren, ontplofte.

Bronnen