Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gemeente Wehl: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Umlaut)
Regel 3: Regel 3:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Nadat de Heerlijkheid Wehl laatstelijk deel had uitgemaakt van het Koninkrijk Pruisen, kwam het gebied in [[1806]] bij het Hertogdom, later [[Groothertogdom Berg]]. In [[1808]] werd het  een gemeente onder [[Burgemeesters|burgemeester]] De Bellefroid. Een jaar later werd [[Groothertogdom Berg|Berg]], en dus ook Wehl, een deel van Frankrijk. In februari [[1811]] verloor Wehl doordat het bij de '''mairie 's-Heerenberg''' werd gevoegd, zijn zelfstandigheid. In december van datzelfde jaar werd een [[gemeente Zeddam|mairie Zeddam]] gevormd, waarvan ook Wehl zou deel uitmaken. Na de terugtocht der Fransen kwam Wehl in januari [[1814]] weer onder Pruisisch bestuur als een afzonderlijke Burgermeisterei of gemeinde.
+
Nadat de Heerlijkheid Wehl laatstelijk deel had uitgemaakt van het Koninkrijk Pruisen, kwam het gebied in [[1806]] bij het Hertogdom, later [[Groothertogdom Berg]]. In [[1808]] werd het  een gemeente onder [[Burgemeesters|burgemeester]] De Bellefroid. Een jaar later werd [[Groothertogdom Berg|Berg]], en dus ook Wehl, een deel van Frankrijk. In februari [[1811]] verloor Wehl doordat het bij de '''mairie 's-Heerenberg''' werd gevoegd, zijn zelfstandigheid. In december van datzelfde jaar werd een [[gemeente Zeddam|mairie Zeddam]] gevormd, waarvan ook Wehl zou deel uitmaken. Na de terugtocht der Fransen kwam Wehl in januari [[1814]] weer onder Pruisisch bestuur als een afzonderlijke Bürgermeisterei of gemeinde.
  
 
Op 1 juni [[1816]] tenslotte werd het een schoutambt volgens de Nederlandse wetgeving. In [[1825 ]]werden de Gelderse schoutambten ''gemeenten''.
 
Op 1 juni [[1816]] tenslotte werd het een schoutambt volgens de Nederlandse wetgeving. In [[1825 ]]werden de Gelderse schoutambten ''gemeenten''.

Versie van 3 jul 2007 om 22:14

De gemeente Wehl, de gemeente Bergh en de gemeente Didam waren in overleg met elkaar over een fusie tot de gemeente Montferland maar de gemeente Doetinchem verzocht met succes aan de Minister van Binnenlandse Zaken om de gemeente Wehl bij Doetinchem te voegen. De Rozenpasstraat in hetWehlsebroek kwam bij Kilder. Andere verzoeken van bewoners van de voormalige gemeente Wehl om bij Montferland te worden ingedeeld, worden door de gemeente Doetinchem tegengehouden.

Geschiedenis

Nadat de Heerlijkheid Wehl laatstelijk deel had uitgemaakt van het Koninkrijk Pruisen, kwam het gebied in 1806 bij het Hertogdom, later Groothertogdom Berg. In 1808 werd het een gemeente onder burgemeester De Bellefroid. Een jaar later werd Berg, en dus ook Wehl, een deel van Frankrijk. In februari 1811 verloor Wehl doordat het bij de mairie 's-Heerenberg werd gevoegd, zijn zelfstandigheid. In december van datzelfde jaar werd een mairie Zeddam gevormd, waarvan ook Wehl zou deel uitmaken. Na de terugtocht der Fransen kwam Wehl in januari 1814 weer onder Pruisisch bestuur als een afzonderlijke Bürgermeisterei of gemeinde.

Op 1 juni 1816 tenslotte werd het een schoutambt volgens de Nederlandse wetgeving. In 1825 werden de Gelderse schoutambten gemeenten.

Bron geschiedenis

J.W. van Petersen en J.Th.M. Giesen: ABC van oud Wehl (Wehl 1987)


Sjabloon:Onderwep Pagina: Naobers