Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Grimm, Joseph

Uit Berghapedia
Versie door Hendrik van den Bergh (overleg | bijdragen) op 2 sep 2010 om 17:50 (enthousiast nieuwe kerk)
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph Grimm werd geboren op 30 maart 1815 als zoon van Franz Anton Grimm en Theres Kirchner. Hij trouwde op 27 augustus 1857 in Donaueschingen in het toenmalige groothertogdom Baden met Maria Josepha Provence, geboren op 24 november 1834 als dochter van Anton Provence en Anna Dilger. Zijn vrouw overleed in 1862 of kort daarna, waarop Grimm op 19 mei 1864 in Gengenbach, eveneens in Baden, hertrouwde met (waarschijnlijk) een schoonzuster van hem, Ida Bertha Klara Provence, geboren op 3 oktober 1833.

Deze advertentie van Grimm verscheen in het Algemeen Handelsblad van 26 en 29 augustus 1867.

In 1867 volgde Grimm Ludwig baron von Godin op als adminstrateur van Huis Bergh in dienst van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Het groothertogdom Baden grensde aan Hohenzollern-Sigmaringen, dus het is het niet opmerkelijk dat Grimm van Zuid-Duitsland naar Bergh verhuisde.

Grimm bracht zijn tweede vrouw en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk mee: Emilie (1851), Paul (1858), Ernst (1859) en Otto (1862). In het jaar van aankomst in Bergh schonk zijn tweede vrouw op 9 oktober 1867 het leven aan dochter Maria Josephina. Al deze Grimms staan vermeld in het bevolkingsregister van Bergh, maar ze zijn geen van allen bij de burgerlijke stand terug te vinden. Dit betekent dat er tijdens het verblijf in Nederland niemand van hen is geboren, getrouwd of overleden.

Het ligt voor de hand dat Grimm zijn ambt begin 1867 heeft aanvaard, want zijn voorganger is in januari van dat jaar vertrokken. Nevenstaande advertentie verscheen in augustus, dus toen was hij er zeker. Het feit dat zijn dochter in oktober werd geboren, maar niet in Bergh is ingeschreven, duidt erop dat zijn vrouw (vanwege de zwangerschap) later naar Bergh is gekomen.

Het is (nog) niet bekend hoe lang Grimm administrateur is geweest. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was hij betrokken bij de verkoop van de Stockhorst in Stokkum.

In het jaar van aankomst werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap. In 1868 bracht hij de gelukwensen van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen over aan de jubilerende Lodewijk van Nispen.

Grimm reageerde enthousiast op de plannen van pastoor Nales om een nieuwe Pancratiskerk te bouwen.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp