Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 16:00 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bestand:Simon_Stock_-_Boxmeer.jpg|thumb|right|300px|<center>'''Het gebrandschilderde raam dat Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon schonk aan het karmelietenkloo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebrandschilderde raam dat Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon schonk aan het karmelietenklooster in Boxmeer

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon was de tweede echtgenote van Hendrik van den Bergh. Zij werd geboren in 1600 als dochter van Georg Frederik van Spaur-Flavon en Barbara Elisabeth van Lodron. Zij overleed op 14 december 1683.

Uit haar huwelijk, gesloten in 1629, werden vijf dochters geboren:

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon heeft in 1655 een van de gebrandschilderde ramen in het karmelietenklooster in Boxmeer geschonken. Het raam is gewijd aan de Engelse karmeliet Simon Stock, die in het midden van de dertiende eeuw prior-generaal van de kloosterorde was. Dit viel hem erg zwaar tot Maria op een dag aan hem verscheen. Deze gebeurtenis is in het raam uitgebeeld.

Het wapen bovenin het raam is een combinatie van het wapen van de graven van Bergh en dat van de graven van Spaur en Valeer. De rode leeuw met een gouden beker in de klauwen is van Spaur, het blauw-zilver geblokte schild met rode dwarsbalk is van Valeer, een graafschap dat ook tot het familiebezit behoorde. Hiëronyma Catharina's geslachtsnaam komt dan ook voor als Spaur zu Flavon ud Valer en vergelijkbare vormen. Onder de afbeelding van Simon Stock staat zij als volgt vermeld:

Jeronima Catharina Grauinne ende Douagere vanden Bergh geboorne Grauinne van Spaurs en Valeer & c. Anno 1655

Haar schoonzoon Bernhard van Sayn-Wittgenstein, de man van jongste dochter Wilhelmina Juliana, heeft (in hetzelfde jaar?) ook een raam geschonken.

Bronnen