Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Hieltjes, Wilhelmus Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
FB IMG 1567503445300.jpg

Wim Hieltjes (bijgenaamd Broer) werd geboren in 's-Heerenberg op 29 april 1918 als oudste zoon van Arnoldus Hendrikus Hieltjes, molenaar op de molen achter het Jodenkerkhof, en Maria Willemina Gerritsen.

Wim heeft in mei 1940 als dienstplichtig militair op de Grebbeberg gevochten. Bij welk onderdeel is nog niet bekend. De Duitsers hadden hem en makkers vastgenomen, en hadden een begin gemaakt met het doodschieten. Toen Wim bijna aan de beurt was, kwam er een vliegtuig overgevlogen, waarna de Duitsers stopten. Hij werd afgevoerd naar Duitsland, waar hij enkele maanden in Neubrandenburg bij Berlijn in een krijgsgevangenenkamp heeft gezeten.

Na terugkomst werd hij actief in het verzet. Hij regelde onder andere onderduikadressen in Stokkum. Ook was hij betrokken bij een geheime zender. Daarmee werd een keer aan de geallieerden doorgeseind, dat er een Duitse colonne op de Grindweg (nu Drieheuvelenweg) stond of reed. Die werd toen vanuit de lucht beschoten.

Er is sprake van dat voornoemde zender verstopt was in de molen van Wims vader. Dat is dan een tijdelijke ofwel een heel vernuftige verstopplaats geweest, want de Duitsers hadden boven in de molen een observatiepost. Ze hadden daartoe een raam in de kap gemaakt.

Na de bevrijding heeft Wim het verzetswerk achter zich gelaten. Hij is na de oorlog nooit naar reünies van verzetsmensen gegaan, en hij heeft ook niet het Verzetsherdenkingskruis aangevraagd.

Wim was getrouwd met Aleida Martina Maria Hooijman, geboren op 29 oktober 1920 in Duiven. Hij woonde met zijn gezin in de Molenpoortstraat in 's-Heerenberg, telefoonnummer 317.

Wim overleed op 20 februari 2002. Zijn vrouw volgde hem op 5 april 2004. Beide waren bij hun dood 83 jaar oud.

Bronnen