Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Hofstraat, Lambertus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lambertus Wilhelmus Hofstraat is geboren in 's-Heerenberg op 20 september 1917 als zoon van Joannes Wilhelmus Hofstraat (1868 - 1960) en Gesina Spekking (1881 - ?).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij rechercheur van de politie te Winterswijk. Omdat hij elke dag kans liep door de S.D. en zijn trawanten opgepikt te worden, dook hij onder. Zijn ouders kregen van de plaatselijke politie de aanzegging dat ze zich op maandag 14 augustus 1944 moesten melden bij de SD te Arnhem. Daar werden ze niet verhoord maar direct als gijzelaars opgesloten in het Huis van Bewaring.
Op 25 augustus werden ze met een groot transport overgebracht naar Vught. Veel hebben ze daar aan onmenselijks moeten meemaken, totdat het zuiden bevrijd werd.
Mevrouw Hofstraat kreeg bij die gelegenheid haar vrijheid terug, terwij haar echtgenoot, met nog andere gijzelaars, overgebracht werd naar het kamp te Amersfoort. Na 5 dagen kreeg hij toen ook zijn vrijheid en ging naar huis.

Omdat mevrouw Hofstraat in september 1944 niet thuis kon komen vanuit het bevrijde Nederland, kon de ondergedoken zoon pas in de Paasweek van 1945 zijn moeder per auto ophalen om haar met haar man te herenigen.

Lambertus Wilhelmus was een halfbroer van Johanna Aleida Hofstraat.

Bron