Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Hotel Burgers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze advertentie prijst onder meer de garage aan.
HotelBurgers.jpg

Hotel Burgers was van 1909 tot 1921 de naam van de horecagelegenheid op het adres Marktstraat 1 in 's-Heerenberg. In het tijnsboek van 's-Heerenberg is het pand de samenvoeging van woonhuizen T1 en T2.

In 1909 heeft Helena Heijltjes, de weduwe van uitbater Johannes Theodorus Bosman, het bedrijf overgedragen aan haar neef Gerardus Johannes Hendrikus Burgers (een broer van de oprichter van Burgers Dierenpark). De naam werd daarmee Hotel Burgers. Tegenwoordig is café en zalencentrum De Gracht er gevestigd.

Na Burgers heeft het hotel een aantal exploitanten gehad: Wijland, Van Wel (Hotel Welvant), Schuiten. In 19.. kwam het hotel in handen van de familie Keuben. Het hotel is toen ook echt omgedoopt tot Hotel Keuben. De familie Keuben heeft het in 19.. overgedragen aan de familie Van de Barg. Zij doopten het hotel om tot Hotel Burgers ofwel Hotel v/h Burgers.

In het begin van de jaren vijftig waren in dit hotel Indische repatrianten ondergebracht.

Aan de voorzijde van het voormalige hotel is op de begane grond een veranda aangebracht met een glazen overkapping, rustend op slanke houten staanders en schoren. Van dit soort veranda's hebben er meer gestaan aan de Marktstraat.

Het huidige pand, dat omstreeks 1870 werd gebouwd, is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 41).

Bronnen