Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kapel van Lengel: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
k (redactie)
 
Regel 1: Regel 1:
Tot in de zomer van 1837 waren naast het erf van Petrus Meijer in [[Lengel]] nog de ruines aanwezig van een vroegere '''kapel''' met kerkhof, die door haar bouwtrant wezen op een zeer hoge ouderdom. Omdat de gildefondsen die de [[kapellen]] onder Zeddam moeten financieren, betrekkelijk gering zijn, worden zij samengevoegd voor het onderhoud van een (1) geestelijke die op gezette tijden de gilde-altaren bedient. Dit wordt de gildepriester van [[St. Oswalduskerk|Sint-Oswald]] in [[Zeddam]]: op zondag en vrijdag leest hij de mis in de '''Sint-Elisabeth-kapel''' te Lengel.
+
Tot in de zomer van [[1837]] waren naast het erf van Petrus Meijer in [[Lengel]] nog de ruïnes aanwezig van een vroegere '''kapel''' met kerkhof, die door haar bouwtrant weesop een zeer hoge ouderdom. Omdat de gildefondsen die de [[kapellen]] onder [[Zeddam]] moeten financieren, betrekkelijk gering waren, werden zij samengevoegd voor het onderhoud van een één geestelijke die op gezette tijden de gilde-altaren bediende. Dit werd de gildepriester van [[St. Oswalduskerk|Sint-Oswald]] in Zeddam: op zondag en vrijdag las hij de mis in de '''Sint-Elisabeth-kapel''' te Lengel.
  
Tijdens de hervormingen rond 1600 ging de kapel te Lengel verloren en ontstond een "gespleten" parochie, deels bij de Sint Pancratiusparochie en deels bij de Sint Oswaldusparochie. Rond 1800 kwam de kapel in bezit van de Staat der Nederlanden die haar verkocht aan Andries Berendsen die het verbouwde tot woning. In 1837 woonde daar Jan Eykelder en na sloop en herbouw de broers Hermsen. De plek waar de kapel eens stond heet de Kapelsebult, het aanliggende weiland, waar tot 1800 mensen werden begraven, wordt De Kerkhof genoemd.
+
Tijdens de hervormingen rond [[1600]] ging de kapel te Lengel verloren en ontstond een "gespleten" parochie, deels bij de [[Pancratiuskerk|Sint Pancratiusparochie]] en deels bij de [[Sint Oswalduskerk|Sint Oswaldusparochie]]. Rond [[1800]] kwam de kapel in bezit van de Staat der Nederlanden die haar verkocht aan Andries Berendsen die hem verbouwde tot woning. In 1837 woonde daar Jan Eykelder en na sloop en herbouw de broers Hermsen. De plek waar de kapel eens stond heet de Kapelsebult, het naastliggende weiland, waar tot 1800 mensen werden begraven, wordt De Kerkhof genoemd.
  
 
+
==Bron==
==Bronnen==
+
*[[Thoben, John|John Thoben]]: ''Sint-Jorisgilde Braamt. Een traditie van 625 jaar'', (blz. 22)
*John Thoben: Sint-Jorisgilde Braamt. Een traditie van 625 jaar (blz 22)
 
  
 
[[Categorie:Kerken en Kloosters Lengel]]
 
[[Categorie:Kerken en Kloosters Lengel]]

Huidige versie van 23 okt 2019 om 06:10

Tot in de zomer van 1837 waren naast het erf van Petrus Meijer in Lengel nog de ruïnes aanwezig van een vroegere kapel met kerkhof, die door haar bouwtrant weesop een zeer hoge ouderdom. Omdat de gildefondsen die de kapellen onder Zeddam moeten financieren, betrekkelijk gering waren, werden zij samengevoegd voor het onderhoud van een één geestelijke die op gezette tijden de gilde-altaren bediende. Dit werd de gildepriester van Sint-Oswald in Zeddam: op zondag en vrijdag las hij de mis in de Sint-Elisabeth-kapel te Lengel.

Tijdens de hervormingen rond 1600 ging de kapel te Lengel verloren en ontstond een "gespleten" parochie, deels bij de Sint Pancratiusparochie en deels bij de Sint Oswaldusparochie. Rond 1800 kwam de kapel in bezit van de Staat der Nederlanden die haar verkocht aan Andries Berendsen die hem verbouwde tot woning. In 1837 woonde daar Jan Eykelder en na sloop en herbouw de broers Hermsen. De plek waar de kapel eens stond heet de Kapelsebult, het naastliggende weiland, waar tot 1800 mensen werden begraven, wordt De Kerkhof genoemd.

Bron

  • John Thoben: Sint-Jorisgilde Braamt. Een traditie van 625 jaar, (blz. 22)