Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Kerst, Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Kersts doop op 1 september 1792 in het r.-k. doopregister van Zeddam. Op 23 november 1795 werd zijn zus Mechtildis gedoopt. De achternaam werd toen genoteerd als Kerstjes.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Johannes Kerst is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd op 1 september 1792 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Hendrik Kerst en Dorothea Lucassen.
Kerst was herder van beroep toen hij op 22 mei 1813 werd ingelijfd bij de 60e équipage de haut-bord. De équipages de haut-bord waren infanterie-eenheden die onder Napoleons marine vielen. Op 16 oktober 1813 werd een groot aantal van deze zeesoldaten (mogelijk de hele équipage), waaronder Kerst, overgeplaatst naar het 86e Regiment Infanterie van Linie. Dit regiment heeft deelgenomen aan de Slag bij Leipzig (16–19 oktober 1813), zodat de 60e équipage de haut-bord zal zijn aangevoerd om na de slag de verliezen aan te vullen.

Kerst werd als Johanes Kers onder nummer 12571 ingeschreven in het stamboek van dit regiment en geplaatst bij de 3e compagnie van het 2e bataljon.

Een fuselier (geweerschutter) van een regiment infanterie van linie.

Zijn signalement was:

  • Lengte: 1 meter en 61 centimeter
  • Gezicht: vol
  • Voorhoofd: laag
  • Ogen: grijs
  • Neus: gewoon
  • Mond: middelmatig
  • Kin: rond
  • Haar: donkerblond
  • Wenkbrauwen: donkerblond
  • Bijzondere kenmerken: geen

Kerst is op 10 december 1813 gedeserteerd, samen met Jan Willem van Grol (stamboeknummer 12574) uit Steenderen en Theodorus Peters uit Zevenaar (stamboeknummer 12588). Van Grol en Peters waren in mei tegelijk met Kerst opgekomen bij de 60e équipage de haut-bord en vervolgens ook overgeplaatst naar het 86e Regiment Infanterie van Linie. Zij zullen in dat halve jaar goede vrienden zijn geworden.

Het is voorgekomen dat hele pelotons of compagnieën deserteerden, zoals bij het 124e Regiment Infanterie van Linie (zie de pagina's van Johannes Peters en Albertus Schenning), maar bij het 86e Regiment Infanterie van Linie waren het eind 1813 slechts eenlingen of kleine groepjes die ervandoor gingen.

Het stamboek vermeldt niet waar Kerst en zijn kameraden zijn gedeserteerd, maar uit andere inschrijvingen is af te leiden dat het regiment toen bij Mainz lag. Ze zullen naar huis hebben gewild, wat vanuit Mainz niet zo moeilijk is omdat de stad aan de Rijn ligt. Die zullen zij noordwaarts hebben gevolgd. Hoe het hun daarbij in de winter van 1813–1814 is vergaan is onbekend, maar de kans dat Kerst en Peters ergens in Duitsland zijn omgekomen is vrij groot. Zij komen na 1813 namelijk niet meer voor in de Nederlandse archieven.

Van Grol is wel levend teruggekeerd, want hij is op 6 februari 1818 in Steenderen getrouwd. Op zijn terugtocht is hij misschien in Zeddam en Zevenaar langs geweest om te vertellen dat zijn kameraden onderweg waren gestorven. Dit zou dan verklaren waarom Kerst niet voorkomt op de lijst van vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland.

Bij het 86e Regiment Infanterie van Linie diende ook:

Bronnen