Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Kilderse scholen in de oorlog

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Eind 1944 werd het schoolgebouw in Kilder een onderkomen voor mannen uit het westen van Nederland, die in de Liemers tankvallen moesten maken voor de Duitsers. Daarom maar ook vanwege de vele luchtgevechten gingen de schoolmeester en juffrouw naar de kinderen toe les geven. Her en der door het dorp verspreid en ver daarbuiten waren kleine klasjes. Wel een half jaar lang liep juffrouw Welling elke schooldag 's morgens naar Loeven aan de Braamtseweg en kwam in de namiddag terugwandelen.

Juffrouw van de Made, die met haar kleuters bij Aleven in de gelagkamer schoolde, raakte met haar kleuters bij een beschieting vanuit een vliegtuig betrokken. Op alles wat over straat ging en enig formaat had werd vanuit de lucht geschoten. In dit geval ging het om een paard en wagen met hout van de houtverkoop. De juffrouw was met haar bewaarschoolkinderen net een eindje op weg richting dorp. Een van de jongens van Van Londen was door zijn pet geschoten. Maar zijn broertje kreeg een granaatscherf in zijn long en Frans Veenes werd geraakt in het bovenste deel van zijn slokdarm en luchtpijp.

De rest van de kleuters kwam met de panische schrik vrij. De twee gewonde kleuters, die bij Dorus Wassink waren binnengebracht, werden naar Doetinchem naar het noodziekenhuis gebracht, waar ze door het grote gebrek aan verband en ontsmettingsmiddelen gebrekkig werden opgelapt.

De OT-werker Johannes La Grand is op 21 maart 1945 in het schoolgebouw aan een ziekte overleden.

Bron