Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Koips, Johan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Koips was in de eerste helft van de zestiende eeuw pastoor van de parochie Zeddam. (Koips is een oude schrijfwijze van Koops; dezelfde spelling zien we nog in plaatsnamen als Loil.)

Hij komt voor in de akten van paus Leo X, die hem op 11 oktober 1520 bijzondere gunsten schonk.

Daarna wordt hij genoemd in de stichtingsakte van 23 januari 1543 van de vicarie van Sint Anthonius, een van de uiteindelijk vier vicarieën in de parochie Zeddam. De eerste was in 1385 gesticht door pastoor van der Mollen.

De collator (degene die de vicaris voordroeg) van de vicarie van Sint Anthonius was de graaf Van den Bergh. De eerste collator was dus graaf Oswald II. Hij stelde Oswald Backus als eerste vicarus aan, een klerk van het bisdom Münster.

De stichtingsakte vermeldt ook de eisen die aan de vicaris gesteld werden. Hij moest in Zeddam resideren, diverse, nader omschreven missen lezen en "naar gewoonte" zingen en orgelspelen.

Pastoor Koips is waarschijnlijk kort na de oprichting van de vicarie van Sint Anthonius overleden. De volgende pastoor van Zeddam over wie iets bekend is, Gerrit ter Stegen, was de directe opvolger van Johan Koips.

Bron