Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Limburg Stirum, Agnes van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Bronnen: Biografie toegevoegd)
Regel 14: Regel 14:
 
# [http://de.wikipedia.org/wiki/Agnes_von_Limburg-Stirum Agnes op de duitse wikipedia]
 
# [http://de.wikipedia.org/wiki/Agnes_von_Limburg-Stirum Agnes op de duitse wikipedia]
 
# ''Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leyden, 1853
 
# ''Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leyden, 1853
 +
# Biografie van Agnes op [http://www.lwl.org/westfaelische-geschichte/portal/Internet/finde/langDatensatz.php?urlID=82&url_tabelle=tab_person&url_zaehler_blaettern=138|  ''Westfälische Geschichte'']. (in het duits)

Versie van 2 mei 2012 om 18:25

Agnes von Limburg-Styrum und Bronckhorst (* 18 september 1563, Wildenborg - † 2 januari 1645, Vreden) was de dochter van Hermann Georg von Limburg-Styrum en gravin Maria van Hoya.

Agnes (Agnes II) was abdis van het stift Elten en tevens van de stiften Vreden, Borghorst en Freckenhorst. Na het overlijden van Margaretha, gravin van Manderscheid-Gerolstein in 1603 werd Agnes tot abdis verkozen. Dit gebeurde in Emmerik, aangezien de abdij in 1585 door oorlogshandelingen in de as gelegd was. De stiftsdames waren daarna naar Emmerik uitgeweken. Een jaar later, in 1604, was zij één van de kandidaten voor het ambt van abdis van het stift Essen. Daar werd echter Elisabeth van den Bergh de nieuwe abdis.

Agnes was abdis ten tijde van de Tachtigjarige oorlog in de Nederlanden en de Dertigjarige oorlog in Duitsland. Ze probeerde herhaaldelijk om het verwoeste stift in Elten te herbouwen maar werd door oorlogshandelingen en politieke conflicten daarin gehinderd. Een brief van Frederik Hendrik, prins van Oranje, van 20 maart 1628 vrijwaardde het stift in elk geval voor aanvallen van de Hollandse troepen. Andere conflicten zorgden er echter voor dat het stift opnieuw verwoest werd, inclusief een kapel die Agnes in de tussentijd had laten bouwen ter (voorlopige) vervanging van de vernielde stiftskerk.

In 1634 kwamen de Hollanders weer terug en bouwden een kleine vesting op de Eltenberg. Het materiaal van deze schans zou later door de opvolgster van Agnes, Maria Sophie zu Salm-Reifferscheid, gebruikt worden om het stift te herstellen.

Agnes stierf te Vreden en is aldaar begraven.

Bronnen

  1. Germany Ecclesiastical Territories (Geistliche Gebiete) ruled by women
  2. Elten die letzten 100 Jahre, 1897 - 1997, Axmacher en Köster, ISBN 3-923692-20-X
  3. Agnes op de duitse wikipedia
  4. Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leyden, 1853
  5. Biografie van Agnes op Westfälische Geschichte. (in het duits)