Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Linde, Bernardus Hermanus van de

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 17 jul 2020 om 11:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Bernardus Hermanus van de Linde''' was de eerste sluiswachter werd van de Kemnadesluis in de Oude IJssel bij Wijnbergen. Hij werd op 1 oktober 1863...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernardus Hermanus van de Linde was de eerste sluiswachter werd van de Kemnadesluis in de Oude IJssel bij Wijnbergen. Hij werd op 1 oktober 1863 geboren in Oosseld, gemeente Ambt-Doetinchem, als zoon van Derk van de Linde en Elisabeth Hofs. Hij trouwde op 22 april 1892 in Gendringen met Johanna Wilhelmina Engel, geboren op 13 december 1872 in Gendringen als dochter van Johannes Engel en Maria Wilhelmina Müllink.

Van de Linde was al boerenknecht, timmermansknecht en fabrieksarbeider geweest toen het Waterschap van de Oude IJssel hem enkele maanden na zijn huwelijk als sluiswachter aanstelde. Aldus werd hij op 22 september 1892 met zijn vrouw ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh.

Van de Linde en zijn opvolger Te Lindert staan beiden als sluiswachter op hetzelfde adres ingeschreven in het bevolkingsregister van Wijnbergen.


Helaas kwam aan zijn baan van sluiswachter in minder dan een halfjaar een tragisch einde. Zijn vrouw overleed op 22 januari 1893, twintig jaar oud, nog geen twee weken na de geboorte van hun dochtertje Maria Elisabeth op 9 januari. Van de Linde vertrok hierna op 2 februari 1893 met zijn dochtertje naar Ulft, waar het op 27 maart 1893 overleed.

Of het overlijden van Van de Lindes vrouw de of de enige reden van zijn vertrek was, staat niet vast, maar juist in die tijd werd er ook onderhoud aan de rivier uitgevoerd. Wat dat precies inhield, kon niet worden achterhaald, maar waarschijnlijk werd de rivier uitgediept. De scheepvaart was daardoor gestremd, zodat de sluis buiten bedrijf was. Zo kon het dat Van de Lindes opvolger Gerrit Jan te Lindert pas op 22 juli 1894 met zijn gezin de sluiswachterswoning betrok.

Van de Linde hertrouwde op 15 november 1893 in Gendringen met Maria Helena Tiggelovend. Zij werd op 11 mei 1858 geboren in Megchelen als dochter van Johannes Tiggelovend en Hendrina Span. Zij was weduwe van Theodorus Hendricus Fels. Uit dit huwelijk werden in Ulft drie zonen geboren:

  • Franciscus Theodorus, geboren op 24 mei 1894
  • Albertus Theodorus, 9 november 1896
  • Bernardus Engelbertus, 12 november 1898, overleden op 4 juni 1902

Van de Linde werkte na zijn tweede huwelijk als fabrieksarbeider, eerst in Ulft, later in Langerak. Hij overleed op 10 januari 1917 in Stad-Doetinchem, 57 jaar oud. Zijn tweede vrouw overleed daar op 26 januari 1932, 73 jaar oud.

Bronnen