Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Loefs-Boschman

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Franciscus Wolterus Loefs, slager, koopman, werd op 18 november 1879 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Jan Hendrik Loefs ('leyendekker') en Adriana Rennen. Hij trouwde op 1 september 1902 in Bergh met Rica Berendina Boschman, geboren op 29 oktober 1883 te 's-Heerenberg als dochter van Petrus Johannes Boschman (broodbakker) en Maria Willemina Ambting.

Hun kinderen werden geboren in 's-Heerenberg

  • Wilhelmina Adriana (Mimi), 22 mei 1903 (Zij trouwde in 1932 met Louis Gerritsen; zij gingen aan de IJsselkade in Doetinchem wonen.)
  • Theodora Adriana, 23 juni 1904
  • Antonetta Maria, 6 september 1905
  • Bernardina Maria (Dien), 18 september 1906 (Zij ging in 1934 naar de Boliestraat in Doetinchem)
  • Johannes Theodorus Antonius, 17 april 1908
  • Johanna Maria Antonia (Jo), 1 december 1910 (Zij ging op 3 september 1934 naar Boliestraat)
  • Adriana Johanna Gerarda, 17 maart 1912
  • Josephina Gerharda (Fien), 1 maart 1916
  • Johannes gerardus Marinus, 20 april 1918
  • Theodora Wilhelmina Gerharda Maria, 13 augustus 1919
  • Maria Gerharda (Riet), 13 september 1923 (Zij ging in 1936 naar Doetinchem)
  • Petrus Theodorus Gerardus, 16 juni 1925 (Hij ging in 1935 naar school in Wehl)

Het personeel komt in het bevolkingsregister voor als o.a. slager, melkknecht, boer.

De leden van het gezin die nog niet waren uitgevlogen, gingen op 22 juli 1936 naar IJsselkade 4 in Doetinchem.

Artikel in Gelderlander

door Ton Tijdink

Soms is er niet eens ’n naaimachine’

Geschokt was Brigitte Beving-Doppen, toen ze als meisje in 1969 in Parijs in een modezaak stage kwam lopen. Zo netjes als de stof­fen opgetast lagen bij Loefs Mode in Stoffen, de zaak van haar moe­der in Doetinchem, zo chaotisch ging het er in de zaak met twee­honderd werknemers in de mode­stad aan toe. „We moesten ’s mor­gens direct veel stoffen uitrollen, zodat klanten zagen dat er bedrij­vigheid was”, lacht ze.
Zo’n chaos is het af toe ook nog in een van de laatste ‘ vooroorlogse’ Doetinchemse familiezaken op de hoek van Adelaarstraat en IJsselka­de, na afloop van een drukke dag.
Vaak zijn eigenaresse Beving en haar drie werkneemsters dan nog een paar uur bezig om de ( veelal uit Italië en Frankrijk afkomstige) stoffen weer op de te rol te krij­gen. Met grote kans dat ze de vol­gende dag toch weer afgerold wor­den, want mensen die zelf mode ( laten) maken willen de stoffen nog steeds voelen. Net als in 1934, toen Jo en Dien Loefs uit ’s-Hee­renberg als begin twintigers de zaak begonnen, later geholpen door Dien, Fien en Riet Loefs. Van de laatste (en jongste) zus is Brigit­te Beving een dochter; zij staat sinds 1970 in de zaak. Betsy Gud­de, die achter de toonbank staat, overigens ook al sinds 1971! Boven de 75 jaar bestaande zaak is nog steeds een atelier waar genaaid wordt, al wordt het meeste werk voor klanten gedaan door een net­werk van zo’n vijftig thuisnaai­sters.
Veel klanten laten vier maal per jaar iets maken. Een avondjurk die in de beginjaren 75 gulden kost­te, ‘doet’ tegenwoordig zo’n 350 eu­ro (waarvan 150 voor de stof). Een bruidsjurk is zo’n 100 euro duur­der. Al heb je ook klanten, zoals twee dames die onlangs trouw­den, die trouwpakken voor drie ge­legenheden bestellen. Van heinde en ver komen de klanten, omdat een zaak als Loefs nauwelijks meer te vinden is. Beving: „ Zelfs niet in een modestad als Arnhem.” Ze ziet enerzijds dat een hele genera­tie opgroeit met dumptextiel, en dus de waarde van goede kleding niet leert waarderen. Maar aan de andere kant ook dat de jonge gene­ratie (mede door catwalk-program­ma’s op tv) wel weer interesse heeft in het zelf kleding maken, al hebben hun moeders geen enkele ervaring met naaien. „ Soms staat thuis niet eens een naaimachine.
Ook het onderwijs laat wat dat be­treft verstek gaan. Gelukkig zijn er nog oma’s die verstand van zaken hebben.” Brigitte Beving denkt nog wel een paar jaar door te gaan. Mogelijk dient zich nog een opvolgster aan: haar dochter volg­de de mode-academie.
De laatste Burda- modeshow in Doetinchem is zeker tien jaar gele­den.
Daarom nog de modetips voor volgend voorjaar: „Los wijd, poederachtige tinten, veel bloem­dessins en gebruik van tricot.”

Bronnen