Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Loo: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (opmaak, redactie)
Regel 1: Regel 1:
Het huis ''''t Loo''' wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het 'adelyck getimmer' werd omstreeks [[1640]] gebouwd.
+
[[Afbeelding:Oploo.jpg|thumb|right|300px|'''Een afbeelding van het Loo uit [[1743]]]]
Het viel onder de [[buurtschap]] [[Kilder]], maar in het archief der [[gemeente Bergh]] ook wel eens onder [[Braamt]].
 
In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit [[Emmerik]].
 
Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad.
 
Uit het kohier van de grondbelasting van [[1650]] blijkt, dat erbij behoorden 8 morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.
 
Een reproduktie ervan - uit het jaar [[1743]] - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse [[gemeentehuis]].
 
Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van [[Zeddam]] naar Kilder vinden we thans nog de [[Loolaan]], de vroegere oprijlaan naar het kasteel.
 
In 1809 wordt het precies omschreven als het huis de [[Kemnade]], een oud kasteel met toren en grachten.
 
In de 19e eeuw is het gesloopt; in een notariele akte uit [[1835]] staat een [http://www.heemkunde.nl/berghsebevolking/bewoning/bewoning.html verslag] van een verkoping 'ten huize van Jan Willemsen, bouwman op het Loo onder Kilder, waar werd overgegaan tot de publieke verkoop van eenigen afbraak en staande boomen en akkermaal'.
 
Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen.
 
In [[1920]] werd 't Loo door [[Huis Bergh]] aangekocht van de erven michiels van Kessenich. Daarvoor was het vanaf 1820 onbewoond geweest en vervallen geraakt.
 
Het kasteeltje werd oa bewoond door de families Bruins Rademaker, Conradi en [[Marle, Van|Van Marle]].
 
  
Rond 1980 stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.
+
Het huis ''''t Loo''' wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het 'adelyck getimmer' werd omstreeks [[1640]] gebouwd. Het viel onder de [[buurtschap]] [[Kilder]], maar in het archief der [[gemeente Bergh]] ook wel eens onder [[Braamt]].
  
De [[boerderij 't Loo]] aan de [[Loolaan]] nr 3 hoorde bij 't Loo en is nog altijd eigendom van [[Huis Bergh]].
+
In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit [[Emmerik]]. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van [[1650]] blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.
 +
 +
Een reproduktie ervan - uit het jaar [[1743]] - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse [[gemeentehuis]]. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van [[Zeddam]] naar Kilder vinden we thans nog de [[Loolaan]], de vroegere oprijlaan naar het kasteel.
 +
 +
In [[1809]] werd het precies omschreven als het huis de [[Kemnade]], een oud kasteel met toren en grachten. In de 19e eeuw is het gesloopt; in een notariele akte uit [[1835]] staat een [http://www.heemkunde.nl/berghsebevolking/bewoning/bewoning.html verslag] van een verkoping 'ten huize van Jan Willemsen, bouwman op het Loo onder Kilder, waar werd overgegaan tot de publieke verkoop van eenigen afbraak en staande boomen en akkermaal'.
 +
 
 +
Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen. In [[1920]] werd 't Loo door [[Huis Bergh]] aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Daarvoor was het vanaf [[1820]] onbewoond geweest en vervallen geraakt.
 +
 
 +
Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en [[Marle, Van|Van Marle]].
 +
 
 +
Rond [[1980]] stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.
 +
 
 +
De [[boerderij 't Loo]] aan de [[Loolaan]] nr. 3 hoorde bij 't Loo en is nog altijd eigendom van [[Huis Bergh]].
  
 
==Foto's op Barghief==
 
==Foto's op Barghief==
*Stukje oude gracht http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=613be180f3183de837af&title=Kilder+2008  
+
*[http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=613be180f3183de837af&title=Kilder+2008 Stukje oude gracht]
*Loolaan de voormalige oprijlaan http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=5e819bc68c4b9feed588&title=Kilder+2007
+
*[http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=5e819bc68c4b9feed588&title=Kilder+2007 Loolaan de voormalige oprijlaan]
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
 
*Fons Keurntjes in [[Old Ni-js]]
 
*Fons Keurntjes in [[Old Ni-js]]
*100 jaar "Sint Jan" Kilder
+
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
  
Een afbeelding van het [[Loo|Oploo]] uit [[1743]]:
 
[[Afbeelding:Oploo.jpg]]
 
 
{{Onderwerp|Kastelen en Havezathen}}
 
{{Onderwerp|Kastelen en Havezathen}}

Versie van 13 feb 2010 om 14:08

Een afbeelding van het Loo uit 1743

Het huis 't Loo wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het 'adelyck getimmer' werd omstreeks 1640 gebouwd. Het viel onder de buurtschap Kilder, maar in het archief der gemeente Bergh ook wel eens onder Braamt.

In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit Emmerik. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van 1650 blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.

Een reproduktie ervan - uit het jaar 1743 - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse gemeentehuis. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van Zeddam naar Kilder vinden we thans nog de Loolaan, de vroegere oprijlaan naar het kasteel.

In 1809 werd het precies omschreven als het huis de Kemnade, een oud kasteel met toren en grachten. In de 19e eeuw is het gesloopt; in een notariele akte uit 1835 staat een verslag van een verkoping 'ten huize van Jan Willemsen, bouwman op het Loo onder Kilder, waar werd overgegaan tot de publieke verkoop van eenigen afbraak en staande boomen en akkermaal'.

Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen. In 1920 werd 't Loo door Huis Bergh aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Daarvoor was het vanaf 1820 onbewoond geweest en vervallen geraakt.

Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en Van Marle.

Rond 1980 stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.

De boerderij 't Loo aan de Loolaan nr. 3 hoorde bij 't Loo en is nog altijd eigendom van Huis Bergh.

Foto's op Barghief

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp