Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Loo: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
k (Bronnen: ON)
Regel 19: Regel 19:
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
*Fons Keurntjes in [[Old Ni-js]]
+
*[[Old Ni-js 033|Old Ni-js nr. 33]], blz. 100-101
 
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
 
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
  
 
[[Categorie:Havezaten en Kastelen]]
 
[[Categorie:Havezaten en Kastelen]]

Versie van 6 apr 2016 om 08:45

Een afbeelding van het Loo uit 1743
Oploo 293 1794.jpg

Het huis 't Loo wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het 'adelyck getimmer' werd omstreeks 1640 gebouwd. Het viel onder de buurtschap Kilder, maar in het archief der gemeente Bergh ook wel eens onder Braamt.

In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit Emmerik. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van 1650 blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.

Een reproduktie ervan - uit het jaar 1743 - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse gemeentehuis. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van Zeddam naar Kilder vinden we thans nog de Loolaan, de vroegere oprijlaan naar het kasteel.

In 1809 werd het precies omschreven als het huis de Kemnade, een oud kasteel met toren en grachten. In de 19e eeuw is het gesloopt; in een notariele akte uit 1835 staat een verslag van een verkoping 'ten huize van Jan Willemsen, bouwman op het Loo onder Kilder, waar werd overgegaan tot de publieke verkoop van eenigen afbraak en staande boomen en akkermaal'.

Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen. In 1920 werd 't Loo door Huis Bergh aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Daarvoor was het vanaf 1820 onbewoond geweest en vervallen geraakt.

Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en Van Marle.

Rond 1980 stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.

De boerderij 't Loo aan de Loolaan nr. 3 hoorde bij 't Loo en is nog altijd eigendom van Huis Bergh.

Bronnen