Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Loo: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
 
(13 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het huis ''''t Loo''' wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis. Het 'adelyck getimmer' werd omstreeks [[1640]] gebouwd.
+
[[Afbeelding:Oploo.jpg|thumb|right|500px|<center>'''Een gravure van het Loo naar een tekening uit [[1743]] van [[Beijer, Jan de|Jan de Beijer]]</center>]]
Het viel onder de [[buurtschap]] [[Kilder]], maar in het archief der [[gemeente Bergh]] ook wel eens onder [[Braamt]].
+
[[Bestand:Oploo 293 1794.jpg|thumb|right|300px|]] ‎
In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit [[Emmerik]].
+
Het huis ''''t Loo''' wordt meestal '''Oploo''' genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het "adelyck getimmer" werd omstreeks [[1640]] gebouwd. Het viel onder de [[buurtschap]] [[Kilder]], maar in het archief der [[gemeente Bergh]] ook wel eens onder [[Braamt]].
Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad.
 
Uit het kohier van de grondbelasting van [[1650]] blijkt, dat erbij behoorden 8 morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.
 
Een reproduktie ervan - uit het jaar [[1743]] - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse [[gemeentehuis]].
 
Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van [[Zeddam]] naar Kilder vinden we thans nog de [[Loolaan]], de vroegere oprijlaan naar het kasteel.
 
In 1809 wordt het precies omschreven als het huis de [[Kemnade]], een oud kasteel met toren en grachten.
 
In de 19e eeuw is het gesloopt; in een notariele akte uit [[1835]] staat een [http://www.heemkunde.nl/berghsebevolking/bewoning/bewoning.html verslag] van een verkoping 'ten huize van Jan Willemsen, bouwman op het Loo onder Kilder, waar werd overgegaan
 
tot de publieke verkoop van eenigen afbraak en staande boomen en akkermaal'.
 
Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen.
 
In [[1920]] werd 't Loo door [[Huis Bergh]] aangekocht van de erven michiels van Kessenich.
 
Het kasteeltje werd oa bewoond door de families Bruins Rademaker, Conradi en [[Marle, Van|Van Marle]]. Rond 1980 stond er nog wel een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht.
 
  
De [[boerderij 't Loo]] aan de [[Loolaan]] hoorde bij de het Loo en is nog altijd eigendom van [[Huis Bergh]]
+
In de [[:Categorie:Jaartallen 1700-1799|18e eeuw]] bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit [[Emmerik]]. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van [[1650]] blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.
 +
 +
Een reproduktie ervan - uit het jaar [[1743]] - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse [[gemeentehuis]]. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van [[Zeddam]] naar Kilder vinden we thans nog de [[Loolaan]], de vroegere oprijlaan naar het kasteel.
 +
 +
In [[1809]] werd het precies omschreven als het huis de [[Kemnade]], een oud kasteel met toren en grachten. In de [[:Categorie:Jaartallen 1800-1899|19e eeuw]] is het gesloopt.
  
==Foto's op Barghief==
+
Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de [[Vorige eeuw|20e eeuw]] verdwenen. Daarvoor was het vanaf [[1820]] onbewoond geweest en vervallen geraakt. In [[1920]] werd 't Loo door [[Huis Bergh]] aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Het is nog altijd eigendom van Huis Bergh.
*Stukje oude gracht http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=613be180f3183de837af&title=Kilder+2008
+
 
*Loolaan de voormalige oprijlaan http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=5e819bc68c4b9feed588&title=Kilder+2007
+
Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en [[Marle, Van|Van Marle]].  
 +
 
 +
Rond [[1980]] stond er nog wel in het bosje bij de [[Boerderijen|boerderij]] 't Loo aan de Loolaan nr. 3 een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
 
*Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886 - 1961
*Fons Keurntjes in [[Old Ni-js]]
+
*[[Old Ni-js 033|Old Ni-js nr. 33]], blz. 100-101
 +
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
 +
*[[Old Ni-js 099|Old Ni-js nr. 99]], blz. 19–20
  
Een afbeelding van het [[Loo|Oploo]] uit [[1743]]:
+
[[Categorie:Havezaten en Kastelen]] [[Categorie:Jan de Beijer]]
[[Afbeelding:Oploo.jpg]]
 
{{Onderwerp|Kastelen en Havezathen}}
 

Huidige versie van 17 okt 2019 om 14:50

Een gravure van het Loo naar een tekening uit 1743 van Jan de Beijer
Oploo 293 1794.jpg

Het huis 't Loo wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het "adelyck getimmer" werd omstreeks 1640 gebouwd. Het viel onder de buurtschap Kilder, maar in het archief der gemeente Bergh ook wel eens onder Braamt.

In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit Emmerik. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van 1650 blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.

Een reproduktie ervan - uit het jaar 1743 - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse gemeentehuis. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van Zeddam naar Kilder vinden we thans nog de Loolaan, de vroegere oprijlaan naar het kasteel.

In 1809 werd het precies omschreven als het huis de Kemnade, een oud kasteel met toren en grachten. In de 19e eeuw is het gesloopt.

Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen. Daarvoor was het vanaf 1820 onbewoond geweest en vervallen geraakt. In 1920 werd 't Loo door Huis Bergh aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Het is nog altijd eigendom van Huis Bergh.

Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en Van Marle.

Rond 1980 stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo aan de Loolaan nr. 3 een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.

Bronnen