Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Meestershuis Stokkum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernardus Hendrikus Kolner op een bankje voor het meestershuis in Stokkum.

Veel van het oorspronkelijke Jugendstil-karakter van het oude schoolmeesterswoning, meestershuis, te Stokkum kon in de loop van de jaren bewaard blijven. Het pand en de in dezelfde stijl gebouwde lagere school (die begin jaren 70 werd afgebroken) vormden een architectonische eenheid. Het gebouw maakt deel uit van het historisch gegroeide dorpsbeeld en speelt daarin een beeldbepalende rol op de hoek van de Gildestraat en de Eltenseweg.

Het allereerste hoofd der school dat met zijn gezin het huis betrok, was Johannes Antonius Leisink. Toen de school in 1922 vanwege de Pacificatie van 1917 een rooms-katholieke bijzondere school werd, kwam pastoor Van Sonsbeeck hem vertellen dat hij geen hoofd van de school kon blijven omdat hij geen katholiek godsdienstdiploma had. Het verhaal gaat dat de meester daarop de historische vraag stelde: "Maar betekent dat dan dat hier voortaan met katholieke potloden geschreven moet worden?"

Van 1924 tot 1960 woonde Bernard Hendrikus Kolner, hoofd van de school, in het meestershuis. Hij heeft veel verdiensten voor Stokkum gehad, maar stond ook bekend als een erg strenge schoolmeester. Hij was voorzitter van het kerkkoor, raadgever van de Harmonie Volharding en het Sint Oswaldusgilde. Hij steunde de voetbalvereniging, nam het initiatief voor het jaarlijkse uitstapje van de ouden van dagen en was hij actief voor het Oranjecomité.

In de jaren 80 verkeerde het huis in een desolate toestand. Koen Roosendaal redde het van de ondergang. Hij pakte de restauratie grondig aan en herstelde het pand in zijn oude glorie. Sedert half jaren 90 zijn Martin en Carla Jutte het huis. In 2008 ontvingen zij van de gemeente Montferland de gemeentelijke Monumentenprijs.