Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Michels, Antoinetta Cecilia Catharina: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
({{Wiu2}} verwijderd)
Regel 1: Regel 1:
{{Wiu2}}
+
'''Netty Michels''' is op 24 november [[1919]] geboren in [[Beek]] als derde kind in het gezin van Johan Mathias Michels (Horst-Emscher bij Recklinghausen [[1874]]-[[1948]] Eindhoven) en Catharina Antonetta Hetterscheid ([[gemeente Steenderen]] [[1879]]-[[1958]] Aalst). Direct na hun huwelijk in [[1914]] neemt het jonge echtpaar het [[Horeca|hotel en koffiehuis]] [[Roos (Beek)| De Roos]] aan de [[Sint Jansgildestraat]] te Beek over. In [[1922]] vertrekt het gezin naar Baak (gemeente Steenderen), waar het eerst intrekt bij moeders zus Marie die het station met wacht- en gelagkamer van de [[Tramweg Zutphen-Emmerik|stoomtram tussen Zutphen en Emmerik]] beheert totdat de familie aan het eind van [[1927]] naar de Emmastraat in Aalst bij Eindhoven verhuist.
'''Netty Michels''' is op 24 november [[1919]] geboren in [[Beek]] als derde kind in het gezin van Johan Mathias Michels (Horst-Emscher bij Recklinghausen [[1874]]-[[1948]] Eindhoven en Catharina Antonetta Hetterscheid ([[gemeente Steenderen]] [[1879]]-[[1958]] Aalst). Direct na hun huwelijk in [[1914]] neemt het jonge echtpaar het [[Horeca|hotel en koffiehuis]] [[Roos (Beek)| De Roos]] aan de [[Sint Jansgildestraat]] te Beek over. In [[1922]] vertrekt het gezin naar Baak ([[gemeente Steenderen]]), waar het eerst intrekt bij moeders zus Marie die het station met wacht- en gelagkamer van de [[Tramweg Zutphen-Emmerik|stoomtram tussen Zutphen en Emmerik]] beheert totdat de familie aan het eind van [[1927]] naar de Emmastraat in Aalst bij Eindhoven verhuist.
 
  
Een foto van Tramstation Baak staat in [[Old Ni-js]] nummer 58 blz 28 (''Tramweg Zutphen-Emmerik, "de Suffe Hendrik"''
+
Een foto van Tramstation Baak staat in [[Old Ni-js]] nummer 58 blz 28 (''Tramweg Zutphen-Emmerik, "de Suffe Hendrik"''.
  
Door haar broer en  diens tekenvrienden bij de Endhovensche Schetsclub raakt zij betrokken ij en thuis in het Eindhovense kustenaarsmilieu. Zo heeft zij conactet de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in [[1974]] nog in het huwelijk zal treden.
+
Door haar broer en  diens tekenvrienden bij de ''Eindhovensche Schetsclub'' raakt zij betrokken bij en thuis in het Eindhovense kustenaarsmilieu. Zo heeft zij conactet de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in [[1974]] nog in het huwelijk zal treden.
In de jaren [[1957]]/[[1959]] volgt Netty op de Eindhovense Vrije Academie twee jaar lessen bij Piet Smissaert, aar die vindt dat zij haar athenticiteit moet bewaren envolgen. vanaf [[1964]] begint zij vrijwel dagelijks met groot enthousiasme te schilderen en na haar debuut op de Eindhovense kunstmarkt in [[1965]] volgens vele eenmans- en groestentoonstellingen tot in  België Duitsand en Zwitserland toe.
+
In de jaren [[1957]]/[[1959]] volgt Netty op de Eindhovense Vrije Academie twee jaar lessen bij Piet Smissaert, maar die vindt dat zij haar authenticiteit moet bewaren en volgen. Vanaf [[1964]] begint zij vrijwel dagelijks met groot enthousiasme te schilderen en na haar debuut op de Eindhovense kunstmarkt in [[1965]] volgens vele eenmans- en groepstentoonstellingen tot in  België, Duitsand en Zwitserland toe.
  
In haar schilderijen met volkse taferelen uit het dagelijkse landleven en met haar aan fantasie ntsproten droombeelden roep netty michels een ongedwongen, harmonieuze wereld op, die door eenvoud en simpele wijze van weergave charmat en ontroerend overkomt.
+
In haar schilderijen met volkse taferelen uit het dagelijkse landleven en met haar aan fantasie ontsproten droombeelden roept Netty Michels een ongedwongen, harmonieuze wereld op, die door eenvoud en simpele wijze van weergave charmant en ontroerend overkomt.
  
de groep kunstenaars, die op latere tijd als autodidact op hun gevoel en intuïtie beginnen te schilderen, wordt aangeduid met de term naïeven, primitieven of zondagsschilders, omdat ze ongecompliceerd, wars van picturale beginselen hun eigen weg gaan. In de populariteit va deze kunststroming in de jaren [[1960]] en [[1970]] wordt het weerk van netty Michels eegezogen.
+
De groep kunstenaars, die op latere leeftijd als autodidact op hun gevoel en intuïtie beginnen te schilderen, wordt aangeduid met de term naïeven, primitieven of zondagsschilders, omdat ze ongecompliceerd, wars van picturale beginselen hun eigen weg gaan. In de populariteit van deze kunststroming in de jaren [[1960]] en [[1970]] wordt het weerk van Netty Michels meegezogen.
  
Na [[1990] neemt haar schilderdrift af. Zij verhuist naar Roermond, waar zij na ziekte in [[1995]] overlijdt.
+
Na [[1990]] neemt haar schilderdrift af. Zij verhuist naar Roermond, waar zij na ziekte in [[1995]] overlijdt.
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Versie van 16 jan 2008 om 21:20

Netty Michels is op 24 november 1919 geboren in Beek als derde kind in het gezin van Johan Mathias Michels (Horst-Emscher bij Recklinghausen 1874-1948 Eindhoven) en Catharina Antonetta Hetterscheid (gemeente Steenderen 1879-1958 Aalst). Direct na hun huwelijk in 1914 neemt het jonge echtpaar het hotel en koffiehuis De Roos aan de Sint Jansgildestraat te Beek over. In 1922 vertrekt het gezin naar Baak (gemeente Steenderen), waar het eerst intrekt bij moeders zus Marie die het station met wacht- en gelagkamer van de stoomtram tussen Zutphen en Emmerik beheert totdat de familie aan het eind van 1927 naar de Emmastraat in Aalst bij Eindhoven verhuist.

Een foto van Tramstation Baak staat in Old Ni-js nummer 58 blz 28 (Tramweg Zutphen-Emmerik, "de Suffe Hendrik".

Door haar broer en diens tekenvrienden bij de Eindhovensche Schetsclub raakt zij betrokken bij en thuis in het Eindhovense kustenaarsmilieu. Zo heeft zij conactet de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in 1974 nog in het huwelijk zal treden. In de jaren 1957/1959 volgt Netty op de Eindhovense Vrije Academie twee jaar lessen bij Piet Smissaert, maar die vindt dat zij haar authenticiteit moet bewaren en volgen. Vanaf 1964 begint zij vrijwel dagelijks met groot enthousiasme te schilderen en na haar debuut op de Eindhovense kunstmarkt in 1965 volgens vele eenmans- en groepstentoonstellingen tot in België, Duitsand en Zwitserland toe.

In haar schilderijen met volkse taferelen uit het dagelijkse landleven en met haar aan fantasie ontsproten droombeelden roept Netty Michels een ongedwongen, harmonieuze wereld op, die door eenvoud en simpele wijze van weergave charmant en ontroerend overkomt.

De groep kunstenaars, die op latere leeftijd als autodidact op hun gevoel en intuïtie beginnen te schilderen, wordt aangeduid met de term naïeven, primitieven of zondagsschilders, omdat ze ongecompliceerd, wars van picturale beginselen hun eigen weg gaan. In de populariteit van deze kunststroming in de jaren 1960 en 1970 wordt het weerk van Netty Michels meegezogen.

Na 1990 neemt haar schilderdrift af. Zij verhuist naar Roermond, waar zij na ziekte in 1995 overlijdt.

Bronnen

  • Kerspel Beek in de Liemers deel II
  • Publicatie uitgegeven bij de tentoonstelling Geschilderde verttellingen. Naǐeve schilderijen van Netty Michels, gehouden in Museum Kempenland Eindhoven.

Sjabloon:Onderwerp