Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mollen, Johannes van der: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Johannes van der Mollen''' is de oudst bekende pastoor van de parochie Zeddam. Over zijn voorgangers is niets bekend, maar dat moeten er enke…')
 
k (interne link)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johannes van der Mollen''' is de oudst bekende pastoor van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]].
+
'''Johannes van der Mollen''' was aan het eind van de veertiende eeuw pastoor van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]]. Mogelijk was hij de directe opvolger van [[Gischert (pastoor)|pastoor Gischert]].
  
Over zijn voorgangers is niets bekend, maar dat moeten er enkele tientallen zijn geweest, want toen Van der Mollen in [[1385]] voor het eerst werd vermeld, bestond de parochie al drie eeuwen.
+
Pastoor Van der Mollen wordt in [[1385]] genoemd als Joannes de Molendino bij de oprichting van de eerste van uiteindelijk vier Zeddamse [[vicarie|vicarieën]]; de vicarie van het Heilig Kruis. Op Michaëlsavond, 29 september, vroeg pastoor Van der Mollen per brief toestemming aan de bisschop van Utrecht, Floris van Wevelinckhoven, voor de stichting van deze vicarie. De vicaris zou de verplichting hebben wekelijks twee missen op een eigen altaar op te dragen. De vicarie zou "[[collatierecht|ter collatie]] van de pastoor van Zeddam staan", wat wil zeggen dat de vicaris door de pastoor van Zeddam benoemd zou worden.
  
In genoemd jaar 1385 werd in Zeddam de eerste van uiteindelijk vier [[vicarie|vicarieën]] opgericht; de vicarie van het Heilig Kruis. Op Michaëlsavond, 29 september, vroeg pastoor Van der Mollen per brief toestemming aan de bisschop van Utrecht, Floris van Wevelinckhoven, voor de stichting van deze vicarie. De vicaris zou de verplichting hebben wekelijks twee missen op een eigen altaar op te dragen. De vicarie zou "ter collatie van de pastoor van Zeddam staan", wat wil zeggen dat de vicaris door de pastoor van Zeddam benoemd zou worden.
+
Op 9 september [[1399]] gaf Van der Mollen zijn goedkeuring aan de oprichting van de [[Pancratiuskerk|parochie 's-Heerenberg]], die werd gevormd door afsplitsing van de parochie Zeddam.
 
 
In [[1399]] gaf Van der Mollen zijn goedkeuring aan de oprichting van de [[Pancratiuskerk|parochie 's-Heerenberg]], die werd gevormd door afsplitsing van de parochie Zeddam.
 
  
 
Het pastoraat van Van der Mollen heeft dus ten minste geduurd van 1385 tot 1399, maar waarschijnlijk langer. De volgende Zeddamse pastoor over wie iets verteld kan worden, is [[Kremer, Gerardus|pastoor Kremer]].
 
Het pastoraat van Van der Mollen heeft dus ten minste geduurd van 1385 tot 1399, maar waarschijnlijk langer. De volgende Zeddamse pastoor over wie iets verteld kan worden, is [[Kremer, Gerardus|pastoor Kremer]].
Regel 11: Regel 9:
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*''Het boek Hofman'' in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 474
 
*''Het boek Hofman'' in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 474
 +
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 16
  
{{Onderwerp|Personen|Pastoors en Kapelaans|Zeddam}}
+
[[Categorie:Pastoors Zeddam]]

Huidige versie van 28 okt 2019 om 17:19

Johannes van der Mollen was aan het eind van de veertiende eeuw pastoor van de parochie Zeddam. Mogelijk was hij de directe opvolger van pastoor Gischert.

Pastoor Van der Mollen wordt in 1385 genoemd als Joannes de Molendino bij de oprichting van de eerste van uiteindelijk vier Zeddamse vicarieën; de vicarie van het Heilig Kruis. Op Michaëlsavond, 29 september, vroeg pastoor Van der Mollen per brief toestemming aan de bisschop van Utrecht, Floris van Wevelinckhoven, voor de stichting van deze vicarie. De vicaris zou de verplichting hebben wekelijks twee missen op een eigen altaar op te dragen. De vicarie zou "ter collatie van de pastoor van Zeddam staan", wat wil zeggen dat de vicaris door de pastoor van Zeddam benoemd zou worden.

Op 9 september 1399 gaf Van der Mollen zijn goedkeuring aan de oprichting van de parochie 's-Heerenberg, die werd gevormd door afsplitsing van de parochie Zeddam.

Het pastoraat van Van der Mollen heeft dus ten minste geduurd van 1385 tot 1399, maar waarschijnlijk langer. De volgende Zeddamse pastoor over wie iets verteld kan worden, is pastoor Kremer.

Bronnen