Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

MvR: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Voetballers met bijnaam: Slek)
Regel 13: Regel 13:
 
   
 
   
 
Het speelveld werd verruild voor het zandige voetbalveld tussen de bulten. Omdat er de ene helft bult op en de andere bult af werd gespeeld werd het veld in [[1932]] terecht afgekeurd.  
 
Het speelveld werd verruild voor het zandige voetbalveld tussen de bulten. Omdat er de ene helft bult op en de andere bult af werd gespeeld werd het veld in [[1932]] terecht afgekeurd.  
Na overleg tussen kapelaan [[Rooijen, Marinus Adrianus van |Van Rooyen]] en het [[Gasthuis]] is het mogelijk geworden om een stuk grond achter de toenmalige smid [[Angenent (smid)|Angenent]] aan de [[Oude Doetinchemseweg 's-Heerenberg|Oude Doetinchemseweg]] te gebruiken als speelveld. Tot aan [[1941]] werd, na een degradatie, gevoetbald in de 2e klasse RKF. De Duitse bezetter ontbond de RKBVV als eerste voetbalvereniging in Gelderland. Actieve leden waren verplicht om hun voetbalplezier bij andere clubs (bv. [[Zeddam]]) te zoeken.
+
Na overleg tussen kapelaan [[Rooijen, Marinus Adrianus van |Van Rooyen]] en het [[Gasthuis]] is het mogelijk geworden om een stuk grond achter de toenmalige smid [[Schimmel Angenent|Angenent]] aan de [[Oude Doetinchemseweg 's-Heerenberg|Oude Doetinchemseweg]] te gebruiken als speelveld. Tot aan [[1941]] werd, na een degradatie, gevoetbald in de 2e klasse RKF. De Duitse bezetter ontbond de RKBVV als eerste voetbalvereniging in Gelderland. Actieve leden waren verplicht om hun voetbalplezier bij andere clubs (bv. [[Zeddam]]) te zoeken.
  
 
De sportvereniging krijgt na de oorlog de naam MvR. Ter nagedachtenis aan [[Rooijen, Marinus Adrianus van |Marinus van Rooyen]] die veel heeft betekend binnen de sportcentrale. De vereniging speelt, op KNVB niveau, met vijf elftallen en weer op [[Olde voetbalveld|"het olde voetbalveld"]].  
 
De sportvereniging krijgt na de oorlog de naam MvR. Ter nagedachtenis aan [[Rooijen, Marinus Adrianus van |Marinus van Rooyen]] die veel heeft betekend binnen de sportcentrale. De vereniging speelt, op KNVB niveau, met vijf elftallen en weer op [[Olde voetbalveld|"het olde voetbalveld"]].  

Versie van 17 okt 2007 om 19:37

De vereniging RKBVV in 's-Heerenberg (opgericht in 1920) werd op 18 april 1945 omgedoopt in MvR en zo genoemd naar Marinus van Rooijen, één van de Martelaren van 's-Heerenberg. Voetbalvereniging MvR speelt op sportpark de Boshoek aan de Montferlandsestraat. De vereniging heeft in 2007 435 leden.


Speelveldlocaties

Toen in 1920 de voorloper van MvR, de Bergse Voetbal Vereniging, werd opgericht werd er gevoetbald op het terrein achter Willemsen (later Heto en De Boer) waar nu de Rondweg loopt en ANZO gevestigd is. In januari 1921 al werd dit terrein verwisseld voor de Bronkhorstwei, van de gelijknamige familie, ook gelegen op het tegenwoordige industrieterrein. De vereniging had ook haar naam veranderd in RKBVV en voetbalde in de 1e klasse van de RKUVB.

In de periode tot aan 1932 bleef een vaste speellocatie een moeilijke zaak, op diverse plaatsen rondom 's-Heerenberg werden als speelveld gebruikt. Zo werd gevoetbald op een locatie nabij de kruising van het Nachtegaalslaantje en het "Varkenstreûtje" in de Plantage. Zoals bij vele andere verenigingen ook het geval was moesten vooraf aan een wedstrijd eerst de koeien uit het weiland worden gejaagd en vlaaien worden geschept. Wassen na de wedstrijd ging ook even anders als tegenwoordig het geval is. Wordt er nu moord en brand geschreeuwd als de douches iets te koud of iets te warm zijn, in de tijd werd er een teiltje met koud water ter beschikking gesteld of kon je onder de pomp om de resten vlaai te verwijderen.

Het ging goed met de prestaties van de RKBVV: na twee promoties voetbalde men in de overgangsklasse afdeling Twente. Er kwam al heel wat publiek op het winnende eerste van die tijd. Een probleem van het veld bij de Plantage was dat het een zijlijn had die gevormd werd door een sloot zodat maar drie kanten beschikbaar waren voor publiek. Een ander was het smalle speelveld, te smal voor de afdeling Twente.

Het speelveld werd verruild voor het zandige voetbalveld tussen de bulten. Omdat er de ene helft bult op en de andere bult af werd gespeeld werd het veld in 1932 terecht afgekeurd. Na overleg tussen kapelaan Van Rooyen en het Gasthuis is het mogelijk geworden om een stuk grond achter de toenmalige smid Angenent aan de Oude Doetinchemseweg te gebruiken als speelveld. Tot aan 1941 werd, na een degradatie, gevoetbald in de 2e klasse RKF. De Duitse bezetter ontbond de RKBVV als eerste voetbalvereniging in Gelderland. Actieve leden waren verplicht om hun voetbalplezier bij andere clubs (bv. Zeddam) te zoeken.

De sportvereniging krijgt na de oorlog de naam MvR. Ter nagedachtenis aan Marinus van Rooyen die veel heeft betekend binnen de sportcentrale. De vereniging speelt, op KNVB niveau, met vijf elftallen en weer op "het olde voetbalveld". Waar andere zich nog moesten omkleden in keetjes of koestallen kon de vereniging, tot december 1950, gebruik maken van een ruimte van café De Sportvriend. Vanaf nu wordt er gebruik gemaakt van eigen kleedlokalen met koude douche, een hele luxe voor die tijd.

Door de successen van het eerste team kwam het voor dat wel 3.000 tot 5.000 mensen op de wedstrijden afkwamen. Een tribune zorgde ervoor dat alle toeschouwers ook alles konden volgen. Het sportveld moest in de ogen van de gemeente Bergh wijken voor woningbouw. De gemeente bleek bereid om grond bij de "Boschhoek", dat al sinds de oorlog werd gebruikt als tweede wedstrijd-en trainingsveld door zowel MvR als de voorloper van de Bergsche Boys, langdurig van de stichting Huis Bergh te pachten, daarop een sportpark in te richten en dit aan MvR en de scholen in gebruik te geven. Op 25 september 1961 speelde MvR voor het eerst op de nieuwe velden. In 1968 werd de accommodatie verfraaid met een geluidsinstallatie.

Helaas waren de successen op de nieuwe velden niet zo groot, het eerste daalde tot in de onderafdeling. Gelukkig voor de vereniging is het in drie seizoenen weer gelukt om in de KNVB terug te keren. Met de tijd nam het aantal leden toe en een derde veld werd noodzakelijk. In 1975 was het eindelijk zover, samen met het eerste eigen clubgebouw kon MvR gebruik maken van het bovenveld.

In de loop der tijd is er al weer veel veranderd rondom de MvR velden. De omkleedruimten en ballenopslag bij het onderveld, omheining, reclameborden, lichtmasten, bestuurskamer met jeugdhonk, afrastering een elektronisch scorebord verfraaien het aanzien van de accommodatie van sportpark de Boschhoek. Met een geplande grootscheepse renovatie moet het komende jaren nog mooier worden.

Voetballers met bijnaam

Net als bij de meeste voetbalclubs hebben ook bij MvR veel voetballers een bijnaam:

Externe link


Sjabloon:Onderwerp