Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Olde Hut van Ulft: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Carel Henning)
(interne links)
Regel 1: Regel 1:
De stichting van de '''Olde Hut van Ulft''' schijnt in eerste instantie een [[Graafschap Bergh|Berghse]] aangelegenheid te zijn geweest. Voorop stond de [[Graven|Graaf van Bergh]] [[Johan Baptist]]. Men had hem nodig omdat hij de grond en de rechten bezat om een [[ijzergieterij]] te beginnen. Het waterrecht speelde natuurlijk een belangrijke rol en bij het vervallen kasteel Ulft was een watermolen geweest. Op de Berghse bezittingen was voldoende oer en leem voorhanden en de grafelijke pachters konden gemakkelijk worden overtuigd, dat zij bij verkoop van houtkool er beter aan deden voorkeur te geven aan de nieuwe ijzergieterij.<br/>
+
De stichting van de '''Olde Hut van Ulft''' schijnt in eerste instantie een [[Graafschap Bergh|Berghse]] aangelegenheid te zijn geweest. Voorop stond de [[Graven|Graaf van Bergh]] [[Graaf Johan Baptist|Johan Baptist]]. Men had hem nodig omdat hij de grond en de rechten bezat om een [[ijzergieterij]] te beginnen. Het [[waterrecht]] speelde natuurlijk een belangrijke rol en bij het vervallen kasteel Ulft was een watermolen geweest. Op de [[Huis Bergh Bezittingen|Berghse bezittingen]] was voldoende oer en leem voorhanden en de grafelijke pachters konden gemakkelijk worden overtuigd, dat zij bij verkoop van houtkool er beter aan deden voorkeur te geven aan de nieuwe ijzergieterij.<br/>
Ook de toen nog bestaande hand- en spandiensten kon men zo nodig nog goed gebruiken.
+
Ook de toen nog bestaande [[hand- en spandiensten]] kon men zo nodig nog goed gebruiken.
 
In de ''Sociteit tot Exploitatie van de ijzerhut'' zaten verder Dr. Johan Michael Roukens, raadsheer van het grafelijk huis, Jan Hendrik Bögel, drost van Wisch en [[Henning, Carel|Carl Henning]], rentmeester van de grafelijke goederen onder [[Gendringen]], [[Etten]] en het Berghse deel van Wisch.
 
In de ''Sociteit tot Exploitatie van de ijzerhut'' zaten verder Dr. Johan Michael Roukens, raadsheer van het grafelijk huis, Jan Hendrik Bögel, drost van Wisch en [[Henning, Carel|Carl Henning]], rentmeester van de grafelijke goederen onder [[Gendringen]], [[Etten]] en het Berghse deel van Wisch.
  
 
{{Onderwerp|Industrie|Ulft}}
 
{{Onderwerp|Industrie|Ulft}}

Versie van 29 aug 2010 om 12:45

De stichting van de Olde Hut van Ulft schijnt in eerste instantie een Berghse aangelegenheid te zijn geweest. Voorop stond de Graaf van Bergh Johan Baptist. Men had hem nodig omdat hij de grond en de rechten bezat om een ijzergieterij te beginnen. Het waterrecht speelde natuurlijk een belangrijke rol en bij het vervallen kasteel Ulft was een watermolen geweest. Op de Berghse bezittingen was voldoende oer en leem voorhanden en de grafelijke pachters konden gemakkelijk worden overtuigd, dat zij bij verkoop van houtkool er beter aan deden voorkeur te geven aan de nieuwe ijzergieterij.
Ook de toen nog bestaande hand- en spandiensten kon men zo nodig nog goed gebruiken. In de Sociteit tot Exploitatie van de ijzerhut zaten verder Dr. Johan Michael Roukens, raadsheer van het grafelijk huis, Jan Hendrik Bögel, drost van Wisch en Carl Henning, rentmeester van de grafelijke goederen onder Gendringen, Etten en het Berghse deel van Wisch.

Sjabloon:Onderwerp