Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Oorlogsmonument 's-Heerenberg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Voor de oprichting van het monument: redactie)
 
Regel 42: Regel 42:
 
</gallery>
 
</gallery>
  
==[[Graafschapbode|De Graafschapbode]] van 4 september 1945 ==
 
Op luisterrijke wijze heeft 's-Heerenberg haar bevrijdings- en  vredesfeesten gevierd. Wat eendracht en goede wil vermogen heeft 's-Heerenberg laten zien. Alle straten, wegen en pleinen waren smaakvol versierd. Jammer dat de regenbuien de eerste dag veel van 't mooie vernield hebben. Veel mensen waren op de been, om bij de officiële opening tegenwoordig te zijn. Hieraan ging een dankwoord in de kerken vooraf. Op de markt voerden resp.' de voorzitter van 't Oranje Comité, de heer Egbers, burgemeester Nederveen, Pastoor Horsthuis en Ds. Visser uit Terborg het woord. Alle schoolkinderen en een gelegenheidskoor van circa 200 dames en heren zongen passende liederen.
 
 
Bij het voor deze gelegenheid op de Bleek opgerichte monument voor de in de oorlog gevallen geestelijken Pastoor Galama en Kapelaan van Rooyen, de verschillende plaatsgenoten en geallieerde soldaten legden de burgemeester, pastoor en een Canadees officier kransen, waarna het gelegenheidskoor zong: „Wilt heden nu treden voor God den Heere".
 
 
De tweede dag was geheel voor de jeugd bestemd. 's Morgens trokken alle schoolkinderen, begeleid door de Harmonie Bergh en Crescendo naar de Gasthuisweide voor de verschillende spelletjes. 's Middags was er een jeugdoptocht met versierde wagens en fietsen. Er was van alles veel werk gemaakt, zodat de jury een zeer lastige taak had.
 
 
Het hoogtepunt van het feest was wel de grote optocht de daarop volgenden dag. Er waren duizenden mensen op de been om de 36 wagens in  oogenschouw te nemen. Ook van de omliggende plaatsen waren velen overgekomen. Het was moeilijk uit te maken, welke wagen nu minder verzorgd was dan de andere. 
 
 
De jury die uit personen buiten 's-Heerenberg bestond, kende de eerste prijs en een ereprijs toe aan de Emmeriksche weg. Oudste Poortstraat en Marktstraat met de wagen: "Pasen als bevrijding".
 
 
De tweede prijs en een ereprijs verwierf de Stokkumse weg met „Berghse gevallenen": de tweede prijs voor de Grintweg was „Bali-Nederland"; de derde prijs en ereprijs eveneens de Stokkumsche weg met „Vuurpeleton" en de Emmeriksche weg, Oudste Poortstr. en Marktstraat nogmaals een 3e prijs met „Nederland voor en na de bevrijding". De vierden dag werd op de speelplaats van de Zusterschool de poppenkast van Keijzer uit Zutphen vertoond. De kinderen hebben hier volop van genoten. Het spel stond op een hoog peil. De middag was bestemd voor de volksspelen, waar een ieder boven de 16 jaar aan kon deelnemen.
 
 
Alle avonden was er in de café's en de tent volop amusement en de danslustigen hebben volop kunnen genieten.
 
 
De Jury, die belast was met de beoordeling van de grote optocht, heeft ook de beoordeling van de straatversieringen voor haar rekening genomen. De uitslag, hiervan was:
 
*le prijs Molenstraat
 
*2e prijs Kellenstraat
 
*3e prijs Peeskesweg
 
 
Uitslag bogen:
 
*le prijs Peeskesweg,
 
*2e prijs Kellenstraat,
 
*3e prijs Klinkerstraat en ereprijs
 
*3e prijs Stokkumseweg.
 
  
 
==Externe link==
 
==Externe link==

Huidige versie van 6 apr 2020 om 08:07

De Goede Herder

De naam van het oorlogsmonument in 's-Heerenberg is De Goede Herder. Het werd op 12 december 1948 onthuld door kardinaal De Jong. Het is geadopteerd door de Pastoor Galama Basisschool.

Het monument de Goede Herder
De onthulling van het monument de Goede Herder door kardinaal De Jong. Achter het monument staat een van de organisatoren, Willem Schuurman.
De namen van de 's-Heerenbergse oorlogsslachtoffers op het monument de Goede Herder.
montage Ed te Pas


De namen op het Oorlogsmonument in 's-Heerenberg (de namen staan voluit op de pagina Oorlogsslachtoffers):

Aan de zijkanten staan portretten met onderschriften van de Martelaren van 's-Heerenberg.

Johannes IJsbrands Galama,
pastoor te 's-Heerenberg, geboren 24 februari 1885, overleden 20 juni 1942 te Dachau
(Op het monument staan puntjes, omdat de juiste sterfdatum niet bekend was toen het werd gemaakt.)
Marinus Adrianus van Rooijen,
kapelaan te 's-Heerenberg, geboren 21 oktober 1897, overleden 16 juni 1942 te Dachau

Het tijdelijke monument op de Bleek

Na de bevrijding stond er op de Bleek rechts van De Snor (Schuurman) een tijdelijk monument ter ere van pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen.

Voor de oprichting van het monument


Externe link

Oorlogsmonumenten in Nederland