Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Oude kerkhof 's-Heerenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Met het oude kerkhof in 's-Heerenberg wordt het kerkhof bedoeld dat oorsponkelijk werd omsloten door de Oude Doetinchemseweg, de Kapelaan Heggehof, de Lengelseweg en de Stendermolen. Deze katholieke begraafplaats is rond 1862 op initiatief van pastoor Nales aangelegd op de molenbelt van de dwangmolen die daar tot 1826 heeft gestaan. Er waren twee ingangen; een aan de Stendermolen waar nu het oorlogsmonument De Goede Herder en twee reusachtige platanen staan, en een aan de zijde van de Oude Doetinchemseweg. De paden vanuit deze ingangen vormden samen een kruis over de begraafplaats; zie onderstaande luchtfoto uit 1927.

Het kerkhof is sinds 27 april 2004 een gemeentelijk monument (nr. 117). In 19?? is een gedeelte van het kerkhof geruimd en vervangen door een busbaan met halte, die de naam Molenpoort kreeg. Het voorste gedeelte van het kerkhof, waar het de Goede Herder staat, werd daardoor gescheiden van het achterste gedeelte.

Op deze foto is een gedeelte van het verwijderde kerkhof nog te zien.

Johannes Franciskus Bernards ligt begraven achter de Goede Herder, in het enige graf achter de bushalte. De tekst op zijn grafsteen luidt:

Bid voorde Ziel van Zaliger Johannus Franciskus Bernards
Echtgenoot van Johanna Christina Derksen
Dirgent der Harmonie
geb.14 dec. 1870
overl. 11 feb. 1907

Zijn weduwe Hanne Derksen is later getrouwd met Gerrit Schuurman. Haar vader Hendrikus Wilhelmus Derksen (zoeaaf) ligt in het familiegraf begraven, achter Frans Bernards. Johanna Derksen ligt op het andere, toentertijd katholieke kerkhof, thans algemene begraafplaats begraven bij haar tweede man Gerrit Schuurman.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)
  • Foto entree: Ed te Pas