Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Oude kerkhof 's-Heerenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Met het oude kerkhof in 's-Heerenberg wordt het kerkhof bedoeld op de hoek van de Oude Doetinchemseweg en Lengelseweg op initiatief van pastoor Nales aangelegd. Deze (katholieke) begraafplaats is rond 1862 aangelegd op de molenbelt van de dwangmolen. Er was een ingang ter plaatse van daar waar nu het monument van de Goede Herder en de twee reusachtige platanen staan en een ingang aan de zijde van de Oude Doetinchemseweg. De paden vanuit deze ingangen vormden samen een kruis over de begraafplaats, zie onderstaande luchtfoto uit 1927.

Ze is een gemeentelijk monument. In 19?? is een gedeelte van het kerkhof geruimd en vervangen door een busbaan met halte. Het achterste gedeelte van het kerkhof en het voorste gedeelte, waar het de Goede Herder staat, werden daardoor van elkaar gescheiden.

Op deze foto is een gedeelte van het verwijderde kerkhof nog te zien.

Johannes Franciskus Bernards ligt begraven achter de Goede Herder, in het enige graf achter de bushalte. De tekst op zijn grafsteen luidt:


Bid voorde Ziel van Zaliger Johannus Franciskus Bernards.
Echtgenoot van Johanna Christina Derksen.
Dirgent der Harmonie.
geb.14 dec. 1870
overl. 11 feb. 1907

Zijn weduwe Hanne Derksen is later getrouwd met Gerrit Schuurman. Haar vader Hendrikus Wilhelmus Derksen (Zoeuaaf) ligt in het familiegraf begraven, achter Frans Bernards. Johanna Derksen ligt op het andere, toentertijd katholieke kerkhof, thans algemene begraafplaats begraven bij haar tweede man Gerrit Schuurman.


Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)
  • foto entree: Ed te Pas