Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pastorie protestantse kerk: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (1974)
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''pastorie van de protestantse kerk''' in [[Zeddam]] aan de [[Ettemastraat]] nummer 1 is ontworpen door [[Architecten|architect]] Ovink uit [[Doetinchem]] en gebouwd in [[1931]].
+
[[Bestand:Zeddam-Ettemastraat-1.jpg|right|thumb|400px]]
 +
De '''pastorie van de protestantse kerk''' in [[Zeddam]] aan de [[Ettemastraat]] nummer 1 is ontworpen door [[Architecten|architect]] Ovink uit [[Doetinchem]] en gebouwd in [[1931]]. [[Buisman, Johannes Hugo|Dominee Buisman]] heeft hiervoor op 13 maart [[1930]] 4500 gulden geschonken op voorwaarde dat hij er mocht wonen. Al bij zijn aantreden in [[1921]] waren er plannen die oude pastorie te vervangen door een nieuwe, maar de nieuwbouw werd op 8 juni [[1922]] weggestemd.  
  
Het pand dat een [[Monumenten|gemeentelijk monument]] is, is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een onder invloed van de Late Amsterdamse School gebouwd woonhuis.<br/>
+
Tot [[1974]] hadden beide protestantse gemeenten in [[gemeente Bergh|Bergh]] een eigen pastorie. Bij de aanvang van de samenwerking tussen de gemeenten werd besloten de pastorie in Zeddam te behouden en die van [['s-Heerenberg]] te verkopen. De opbrengst hiervan werd gestort in een "fonds tot instandhouding van de predikantsplaats".
Opvallende elementen zijn de laag doorgetrokken dakschilden en het fraaie siermetselwerk. Het pand bezit nog meerdere oorspronkelijke bijzondere interieuronderdelen die getuigen van een zorgvuldige, voor de bouwtijd kenmerkende detaillering.
 
  
{{Onderwerp|Monumenten|Zeddam}}
+
Het pand is sinds 17 april [[2001]] een [[Monumenten|gemeentelijk monument]] (nr. 4). Het is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een onder invloed van de Late Amsterdamse School gebouwd woonhuis. Opvallende elementen zijn de laag doorgetrokken dakschilden en het fraaie siermetselwerk. Het pand bezit nog meerdere oorspronkelijke bijzondere interieuronderdelen die getuigen van een zorgvuldige, voor de bouwtijd kenmerkende detaillering.
 +
 
 +
In [[2014]] won de pastorie de [[Monumentenprijs]] van de [[gemeente Montferland]]. De prijs werd op 14 september in het [[Hervormde kerk in Zeddam#Het Imminkhuis|Imminkhuis]] in Zeddam door [[Politiek#Burgemeesters|burgemeester]] [[Leppink-Schuitema, Ina|Ina Leppink-Schuitema]] uitgereikt aan [[Dominees|dominee]] [[Gijzel, Frans|Frans Gijzel]]. In [[2006]] was de [[Pastorie Azewijn|pastorie]] in [[Azewijn]] de ontvanger van de Monumentenprijs.
 +
<br clear=all/>
 +
== Bron o.a. ==
 +
*[[Hervormde Kerken Zeddam 400 jaar]], blz. 56, 68
 +
 
 +
[[Categorie:Pastorieën]] [[Categorie:Gemeentelijke monumenten Zeddam]] [[Categorie:Dienstwoningen]] [[Categorie:Zeddam Ettemastraat]]

Versie van 23 jul 2020 om 07:11

Zeddam-Ettemastraat-1.jpg

De pastorie van de protestantse kerk in Zeddam aan de Ettemastraat nummer 1 is ontworpen door architect Ovink uit Doetinchem en gebouwd in 1931. Dominee Buisman heeft hiervoor op 13 maart 1930 4500 gulden geschonken op voorwaarde dat hij er mocht wonen. Al bij zijn aantreden in 1921 waren er plannen die oude pastorie te vervangen door een nieuwe, maar de nieuwbouw werd op 8 juni 1922 weggestemd.

Tot 1974 hadden beide protestantse gemeenten in Bergh een eigen pastorie. Bij de aanvang van de samenwerking tussen de gemeenten werd besloten de pastorie in Zeddam te behouden en die van 's-Heerenberg te verkopen. De opbrengst hiervan werd gestort in een "fonds tot instandhouding van de predikantsplaats".

Het pand is sinds 17 april 2001 een gemeentelijk monument (nr. 4). Het is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een onder invloed van de Late Amsterdamse School gebouwd woonhuis. Opvallende elementen zijn de laag doorgetrokken dakschilden en het fraaie siermetselwerk. Het pand bezit nog meerdere oorspronkelijke bijzondere interieuronderdelen die getuigen van een zorgvuldige, voor de bouwtijd kenmerkende detaillering.

In 2014 won de pastorie de Monumentenprijs van de gemeente Montferland. De prijs werd op 14 september in het Imminkhuis in Zeddam door burgemeester Ina Leppink-Schuitema uitgereikt aan dominee Frans Gijzel. In 2006 was de pastorie in Azewijn de ontvanger van de Monumentenprijs.

Bron o.a.