Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Peeske (Bergmeer): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
'''Het Peeske''' is de benaming voor een [[oppervlaktewater|bergmeertje]] en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de [[Bergherbos|Montferlandse bossen]]. [[Afbeelding:Peeske.jpg|right]]Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij [[de Sprung]] in [[Stokkum]] en [[de Bansprong]] bij [[Braamt]].
+
'''Het Peeske''' is de benaming voor een [[oppervlaktewater|bergmeertje]] en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de [[Bergherbos|Montferlandse bossen]]. [[Afbeelding:Peeske.jpg|thumb|250px|Het bergmeertje 't Peeske bij Beek]] Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij [[de Sprung]] in [[Stokkum]] en [[de Bansprong]] bij [[Braamt]].
  
 
Het woord ''Peeske'' is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascuum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.
 
Het woord ''Peeske'' is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascuum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.

Versie van 14 okt 2008 om 23:02

Het Peeske is de benaming voor een bergmeertje en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de Montferlandse bossen.
Het bergmeertje 't Peeske bij Beek
Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij de Sprung in Stokkum en de Bansprong bij Braamt.

Het woord Peeske is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascuum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.

Nabij de uitspanning is Camping 't Peeske gelegen. Het campingterrein is gelegen aan de rand van het bos, deels in het bos. De camping bestaat twee kleine kampeerterreinen. Het zogenaamde trekkersveld is gereserveerd voor kleine tenten. Op dit terrein is een grote tipi geplaatst. Deze indianentent wordt door de bezoekers bijvoorbeeld gebruikt als onderkomen bij slecht weer. Het andere terrein is iets groter en heeft ongeveer 20 plaatsen voor grote tenten, campers, vouwwagens of caravans.

Oude ansichtkaart van het Peeske.

De voetbalclub van Beek is naar het Peeske vernoemd.


Adres

Uitspanning 't Peeske
Peeskesweg 12
7037 CH Beek
Telefoon: (0316) 532804
Fax: (0316) 532587

Kaart

<googlemap lat="51.902388" lon="6.198177" zoom="17"> 51.902243, 6.19807, Uitspanning 't Peeske; Peeskesweg 12; 7037 CH Beek </googlemap>

Externe links

Sjabloon:Onderwerp