Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Peeske (Bergmeer)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het bergmeertje 't Peeske bij Beek

Het Peeske is de benaming voor een bergmeertje en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de Montferlandse bossen. Het hoog gelegen meertje was oorspronkelijk de poel bij de bron van het (Groot) Peeske. Deze poel werd uitgegraven tot molenkolk voor de door Johan Gerardus Reijers (1846) in 1885 in gebruik genomen bovenslag watermolen. Er werd graan voor brood gemalen. De wateropbrengst van de bron was te gering om continue te `draaien', dus Johan bouwde in Beek een windmolen en bedacht voor de kolk en de molen andere inkomsten: badhuis, kwekerij van forellen en champignons, een wasserij. In 1924 startte Café Steintjes en ontwikkelde 't Peeske zich onder diverse eigenaren geleidelijk tot de uitspanning aan het bergmeertje, die wij nu kennen als bezit van Huis Bergh/Natuurmonumenten. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij de Sprung in Stokkum en de Bansprong bij Braamt.

Het woord Peeske is afkomstig van het Latijnse woord "pascumum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascumum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.

Jac. Neijenhuis heeft in het midden van de vorige eeuw filmopnamen gemaakt van schaatsende mensen op het Peeske.

Nabij de uitspanning is Camping 't Peeske gelegen. Het campingterrein is gelegen aan de rand van het bos, deels in het bos. De camping bestaat uit twee kleine kampeerterreinen. Het zogenaamde trekkersveld is gereserveerd voor kleine tenten. Op dit terrein is een grote tipi geplaatst. Deze indianentent wordt door de bezoekers bijvoorbeeld gebruikt als onderkomen bij slecht weer. Het andere terrein is iets groter en heeft ongeveer 20 plaatsen voor grote tenten, campers, vouwwagens of caravans.

Oude ansichtkaart van het Peeske.

De voetbalclub van Beek is naar het Peeske vernoemd.Adres

Uitspanning 't Peeske
Peeskesweg 12
7037 CH Beek
Telefoon: (0316) 532804
Fax: (0316) 532587

Kaart

<googlemap lat="51.902388" lon="6.198177" zoom="17"> 51.902243, 6.19807, Uitspanning 't Peeske; Peeskesweg 12; 7037 CH Beek </googlemap> Zie ook Bergh graafschapbode '26.De Montferlandsche Heuvelen 1935.

Externe links

Sjabloon:Onderwerp