Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Pension Rustoord

Uit Berghapedia
Versie door Antoine Booms (overleg | bijdragen) op 5 dec 2018 om 13:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Pension Rustoord stond in 's-Heerenberg aan de Stokkumseweg ongeveer tegenover het pand van bakker Bosch en de tuin kwam uit op Minister Veldkampstraat, dus ongeveer naast de voormalige Galamaschool. Voordat hierin een pension was het de christelijke school van meester Thiele. Als school stond zij niet zo best bekend als bijvoorbeeld de Kouwenbergschool en de Franse school, beide aan de Molenstraat. Deze tekst komt grotendeels uit: In 's-Heerenberg en Zeddam in oude ansichten afbeelding 44.

In de Tweede Wereldoorlog werd het pension (toen waarschijnlijk verbouwd tot dubbel woonhuis, conform bouwvergunning 5-4-1934) door een voltreffer van een geallieerde granaat zodanig beschadigd dat het hele pand afgebroken moest worden. Naar verluidt is deze aanval uitgevoerd op vermeende schuilgelegenheden in het talud (noordzijde) van de Daltuin. In deze buurt zijn meer inslagen geweest. Zo zijn in de nacht van 14 op 15 februari 1945 het pand van J. Bisseling aan de Montferlandsestraat en het pand van Te Boekhorst aan de Stokkumseweg 7 geraakt. Granaatscherven zitten nu nog in het daar tegenover gelegen pand, waar toen Jan van den Bosch woonde.

Op deze plek (Stokkumseweg nummer 17) is nadien een woonhuis gebouwd. Hier woonden tot ongeveer 1997 de heer Sengers en mevrouw Sengers-Claessen (lerares te Stokkum).

Tegenwoordig, anno 2018, wonen hier Theo en Dorien Peters-Ebbing.

Ansichtkaart van café Rustoord 1910 met op de gevel de naam café billart van H. Smeenk
Pension Rustoord 1912 - de naam billart H. Smeenk is op deze foto geretoucheerd
Recht voor de kerktoren Pension Rustoord
Na de voltreffer is het pension verder gesloopt. Op de achtergrond het huis van bakker Bosch. De jongen met witte blouse is (Bennie Bosch)