Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Sluiswachterswoning Wijnbergen

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 jul 2020 om 11:44 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|400px|<center> '''De sluiswachterswoning op de bestektekening uit [[1889 met daarnaast de sluis en de stuw</c...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De sluiswachterswoning op de bestektekening uit 1889 met daarnaast de sluis en de stuw

Het woonhuis met het adres Oude Sluisweg 1 in Wijnbergen is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als sluiswachterswoning bij de Kemnadesluis.

Toen de loop van de Oude IJssel in de jaren vijftig werd verlegd, verloor de woning, net als de naastgelegen sluis en stuw, haar functie. Het huis kwam in particuliere handen en is door verbouwingen niet meer herkenbaar als sluiswachterswoning.

De voormalige sluiswachterswoning is het enige woonhuis in het kleine deel van het Harveld dat Berghs is gebleven bij de grenswijzing van 1966 tussen de gemeenten Bergh en Doetinchem. Deze punt van het Harveld ligt ten zuiden van de A18 (die in 1966 nog niet bestond) en is het enige deel van de huidige gemeente Montferland op de rechteroever van de Oude IJssel. Het is over de weg alleen vanaf Doetinchems grondgebied bereikbaar via de doodlopende Oude Sluisweg.

Zo doet zich de ongewone situatie voor, dat de voormalige sluiswachterswoning in de gemeente Montferland staat, maar de weg waaraan ze staat in Doetinchem ligt.