Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Snor, De: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Verscheidene interne links aangebracht.)
Regel 4: Regel 4:
 
De Snor is [[sponsors|sponsor]] van de [[Heemkundekring Bergh]].  
 
De Snor is [[sponsors|sponsor]] van de [[Heemkundekring Bergh]].  
  
Tijdens [[Open Monumentendag]] stond de [[horeca]] in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute: "Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd, en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman die het pand kochten van het gilde, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de  sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf [[1913]] kwam er in de achterzaal ook een [[bioscoop]]. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In [[1986]] verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.
+
Tijdens [[Open Monumentendag]] stond de [[horeca]] in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute: "Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd, en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman die het pand kochten van het gilde, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de  sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf [[1913]] kwam er in de achterzaal ook een [[Familie Bioscoop Schuurman|bioscoop]]. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In [[1986]] verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.
[[Afbeelding:MarcelSchuurman_JanReessink.jpg|right|thumb|Marcel Schuurman (r) en Jan Reessink, uitbaters van De Snor]][[Grand Café de Snor]]
+
[[Afbeelding:MarcelSchuurman_JanReessink.jpg|right|thumb|Marcel Schuurman (r) en Jan Reessink, uitbaters van De Snor]]
  
Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd ging er heel veel aan vooraf.
+
Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd ging er heel veel aan vooraf. Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St. Antoniusgilde waar ook de St.Jans Compagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de Tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gild. In 1903 vertrekt deze naar Arnhem en wordt op gevolgt door Johannes Franciscus Bernards die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.
  
Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St.Antoniusgilde waar ook de St.Jans Compagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de Tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gild.In 1903 vertrekt deze naar Arnhem en wordt op gevolgt door Johannes Franciscus Bernards die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.
+
Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij is gestorven in februari 1907 op 36 jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats gebracht is achter de [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|Goede Herder]] staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907.
  
Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent,leidekker, metzelaar, barbier,slachter,winkelier,en pachter van het gebouw van het St.Antoniusgilde.
+
Johanna Dersen (Hanne) dochter van Hendricus Derksen (Hent)de Pauselijke Zouaf, hertrouwd in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen uit het voorgaande acht. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei 1915. [[Afbeelding:test.JPG|thumb|left|400x300px]] In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend, namelijk Café, restaurant, pension(Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en [[Familie Bioscoop Schuurman|bioscoop]]. Tevens postbestellingen van expresse (spoed bestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook. Hendrik Bernards, een halfbroer van A.H.W.Schuurman, heeft ook in dit pand gewoond. Hij had een horlogerie en verkocht sierraden, aan de [[Zeddamseweg 's-Heerenberg|Zeddamseweg]] ([[Grintweg]]). Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de [[Molenpoortstraat]], ook als opticien. Willem Schuurman, een broer van Anton Schuurman, ging ook aan de [[Molenpoortstraat]] verder met de winkel: een bazar en later in de [[Klinkerstraat]] met een speelgoedwinkel.
hij is gestorven in februari 1907 op 36 jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats gebracht is achter de goede herder staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907 (die nog in mij bezit is).
 
  
Johanna Dersen (Hanne)dochter van Hendricus Derksen(Hent)de Pauselijke Zouaf.,hertrouwd in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen uit het voorgaande acht. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei 1915
+
Beide (half) broers zetten zich in voor de VVV in de gemeente Bergh. Nu is er een florerend horecabedrijf dat nog steeds in het bezit van een Schuurman is. (Derde generatie "Schuurman"), namelijk Marcel Schuurman.
[[Afbeelding:test.JPG|thumb|left|400x300px]] In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend nl.Café,Restaurant,Pension(Antonius),Biljarten,kegelen ,schietbanen, Concertzaal,Winkelier,Slijterij en Bioscoop.Tevens postbestellingen van expresse(spoed bestellingen) en telegrammen.De alarmknop van de brandweer was er ook(nu niet meer).Hendrik Bernards een halfbroer van A.H.W.Schuurman heeft ook in dit pand gewoond, hij had een horlogerie en verkocht sierraden,aan de zeddamseweg(grintweg) later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de molenpoortstraat,ook als opticien.Willem Schuurman een broer van anton Schuurman ging aan de molenpoort straat verder met de winkel (Bazar en later in de klinkerstraat een speelgoedwinkel.
 
Beiden broers(half broer) zette zich in voor de V.V.V.in de gemeente Bergh.
 
Nu is er een florerend horecabedrijf dat nog steeds in het bezit van een schuurman is.
 
(Derde generatie,,Schuurman").NL.Grand Café de Snor en zaal de Foyer.
 
  
  

Versie van 9 jan 2008 om 18:19

Grand Café De Snor - in de volksmond kortweg De Snor - is een café met groot terras gelegen aan de Molenstraat 2 in 's-Heerenberg.

Grand Cafe De Snor

De Snor is sponsor van de Heemkundekring Bergh.

Tijdens Open Monumentendag stond de horeca in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute: "Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd, en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman die het pand kochten van het gilde, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf 1913 kwam er in de achterzaal ook een bioscoop. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In 1986 verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.

Marcel Schuurman (r) en Jan Reessink, uitbaters van De Snor

Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd ging er heel veel aan vooraf. Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St. Antoniusgilde waar ook de St.Jans Compagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de Tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gild. In 1903 vertrekt deze naar Arnhem en wordt op gevolgt door Johannes Franciscus Bernards die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.

Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij is gestorven in februari 1907 op 36 jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats gebracht is achter de Goede Herder staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907.

Johanna Dersen (Hanne) dochter van Hendricus Derksen (Hent)de Pauselijke Zouaf, hertrouwd in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen uit het voorgaande acht. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei 1915.
Test.JPG
In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend, namelijk Café, restaurant, pension(Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en bioscoop. Tevens postbestellingen van expresse (spoed bestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook. Hendrik Bernards, een halfbroer van A.H.W.Schuurman, heeft ook in dit pand gewoond. Hij had een horlogerie en verkocht sierraden, aan de Zeddamseweg (Grintweg). Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de Molenpoortstraat, ook als opticien. Willem Schuurman, een broer van Anton Schuurman, ging ook aan de Molenpoortstraat verder met de winkel: een bazar en later in de Klinkerstraat met een speelgoedwinkel.

Beide (half) broers zetten zich in voor de VVV in de gemeente Bergh. Nu is er een florerend horecabedrijf dat nog steeds in het bezit van een Schuurman is. (Derde generatie "Schuurman"), namelijk Marcel Schuurman.




In Old Ni-js nummer 28 staat een artikel over Familiebioscoop Schuurman 's-Heerenberg op blz 20-24.

Adres

Molenstraat 2
7041 AE
's-Heerenberg
Telefoon: 0314-661266

Kaart

<googlemap lat="51.87567" lon="6.244081" zoom="18">51.87567, 6.244081</googlemap>

Externe links

Sjabloon:Onderwerp