Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Snor, De: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Frans Bernards: link Gildegebouw)
 
(178 tussenliggende versies door 10 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Grand Café De Snor''' - in de volksmond kortweg ''De Snor'' - is een café met groot terras gelegen aan de [[Molenstraat]] 2 in [['s-Heerenberg]].  
+
==Grand Café De Snor==
 +
'''Grand Café De Snor''', in de volksmond kortweg ''De Snor'', is een [[Horeca|café]] met groot terras aan de [[Molenstraat]] 2 in [['s-Heerenberg]]. Het grand café is er sinds [[2006]]. Op de eerste oude prenten krijgt u een beeld van de locatie van wat thans '''De Snor''' is.
  
 +
In [[1896]] kocht het [[Sint Antoniusgilde]] de grond waarop een oude schuur stond van de weduwe Thuis. [[Schuurman, G.W|G.W. Schuurman]] kocht het latere gildehuis met erf van het St. Antoniusgilde.
  
De Snor is [[sponsors|sponsor]] van de [[Heemkundekring Bergh]].
+
Sinds 18 juni [[2002]] is het pand een [[Monumenten|gemeentelijk monument]] (nr. 49).
 +
 +
<gallery>
 +
Bestand:Zeddamsepoort 17430002.JPG ‎|Zeddamsche poort in [[1743]] door [[Beijer, Jan de|Jan de Beijer]]
 +
Bestand:Cornelis van Noorde (1731-1795) Molenpoort - 9 juni 1756.jpg|Gezicht op 's-H Berg in [[1756]] door [[Noorde, Cornelis van|Cornelis van Noorde]]
 +
Bestand:Herschaalde kopie van Stad 's Heerenberg sectie H0001.jpg|Rechtsboven is in grijs de kavel ingetekend waar het huidige pand van De Snor (Schuurman) staat. Het is een A-locatie want het hoort bij de stad en ligt binnen de wallen. Molenpoort 220A in 1926 
 +
Bestand:Herschaalde kopie van situatie 88.jpg
 +
</gallery>
 +
<gallery>
 +
Bestand:GrandCafeDeSnor.jpg|Grand Café De Snor 
 +
Bestand:Kopie van eigendombewijs GW Schuurman.jpg
 +
Bestand:Herschaalde kopie van eigendombew.jpg
 +
Bestand:Molenstraat 1967 Benny.jpg|Een schilderij van [[Kranenburg, Hendrik Cornelis|H.C. Kranenburg]]
 +
</gallery>
  
Tijdens [[Open Monumentendag]] stond de [[horeca]] in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute: "Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd, en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman die het pand kochten van het gilde, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de  sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf [[1913]] kwam er in de achterzaal ook een [[bioscoop]]. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In [[1986]] verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.
 
  
 +
Tijdens [http://www.openmonumentendag.nl Open Monumentendag] in [[2006]] stond de [[horeca]] in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute:
  
<br/>In [[Old Ni-js]] nummer 28 staat een artikel over ''Familiebioscoop Schuurman 's-Heerenberg'' op blz 20-24.  
+
::''Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in ''Jugendstil'' gebouwd en gepacht door [[Bernards, Johannes Franciskus|Frans Bernards]] en ''Hanne Derksen''. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met ''Gerrit Schuurman'', een man met een zeer ''sierlijke snor''. Naar hem is het café genoemd. Hanne en Gerrit kochten vervolgens het pand van het [[Sint Antoniusgilde]]. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf [[1913]] kwam er in de achterzaal ook een [[Familie Bioscoop Schuurman|bioscoop]]. In de vasten- en adventstijd verbood de [[Pastoors en Kapelaans|pastoor]] van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In [[1986]] verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, [[Schuurman, Marcel|Marcel Schuurman  ]].
  
 +
Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd, ging er heel veel aan vooraf. Het huis werd gebouwd in [[1897]] voor het St. Antoniusgilde, waar ook de [[Sint Janscompagnie 's-Heerenberg|Sint Janscompagnie ]] een onderdeel van was. De timmerman ''Jan Noestheden'' bediende de 'tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gilde. In [[1903]] vertrok Noestheden naar Arnhem en werd opgevolgt door [[Bernards, Johannes Franciscus|J.F. Bernards]], die in [[1893]] gehuwd was met Johanna Christina Derksen.
  
==Familie Bioscoop 11 november 1913 - 29 mei 1986==
+
==Frans Bernards==  
Op een oud en vergeeld stuk papier staat (stond)een wellicht ietwat merkwaardige handelstransactie beschreven,dit was tot 1963 nog in het bezit van de heer A.H.W. Schuurman, zoon van Gerrit Schuurman, het is echter nog niet boven water.
+
[[Bestand:Rekening otten 1908 (Large).JPG|250px|right|thumb|rekening Wed. Bernards van De Star Duiven]]
 
+
''Frans Bernards'' was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij is gestorven in februari [[1907]] op 36-jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats, achter de [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|Goede Herder]] is gebracht, staat in de [['s-Heerenbergsche Courant]] van zaterdag 16 februari 1907.
Heden verkocht aan de Heer G.Schuurman Café en Winkelhouder te 's-Heerenberg ,,een complete bioscoopinrichting" bestaande uit:
 
1 Pathé Apparat met Opjectiv, 1 Lantan met Condensorglas, 1 Filmwikkeler Apparat,1 Kopere Etherlamp, 2 oxigene fleschen(1700Ltr.)met 4 gratis films voor de prijs van fl.200.--. Deze somma in contant empfangen te hebben...etc.'s-Heerenberg 11 november 1913.(handtekeningen).
 
  
Wel heb ik een ander document waarop beschreven staat dat op 24 januari 1914 de film van de Kribbe tot het Kruis geprolongeerd werd,de Familie Bioscoop hete toen ,,Het 1e 's-Heerenbergsche Bioscoop-Theater".  
+
Johanna Derksen (Hanne) dochter van [[Derksen, Hendrikus Wilhelmus|Hendricus Derksen]] (Hent) de [[Zoeaven|pauselijke zoeaaf]], hertrouwt in [[1909]] Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen, en uit het voorgaande huwelijk ook vier. Nadat zij het [[Sint Antoniusgilde|Gildegebouw]] gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei [[1915]].
  
In 1897 werden in Amsterdam de eerste filmpjes voor het publiek gepresenteerd, terwijl Rotterdam tot 1903 en Den Haag tot 1908 moesten wachten.In die jaren was er in 's-Heerenberg een vrouw, die deze nieuwigheid,welke vooral op het gebied van amusement haar waarde begon te tonen, wel wilde introduceren, zoals schrijver haar kent als oma schuurman of onder de oudere inwoners van 's-Heerenberg als ,,moeder Hanne".
+
In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend, namelijk Café, restaurant, pension (Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en [[Familie Bioscoop Schuurman|bioscoop]]. Tevens postbestellingen van expresse (spoed bestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook.
  
Op 11 november 1913 had 's-Heerenberg haar bioscoop, dit was de eerste bioscoop exploitatie van Oost Gelderland.
+
==Hendrik Bernards==
Uiteraard werd er geprojekteerd in uiterst primitieve omstandigheden.Men stelle zich een zaal van vrij ruime afmetingen voor, met houten schavotten afgezet, waarin een aantal stoelen of banken geplaatst waren die gemakkelijk verwijderd konden worden,zodat de zaal ook voor andere doeleinde gebruik kon worden,zoals voor concerten,dansen,sinterklaastijd,kegelen,schieten, vastenavond,grote bazar verkopen(o.a.Porcelein)en voor het Antonius-Gilde waarvan de St. Jans-Compagnie een onderdeel was.
+
[[Bernards, Hendrikus Bernardus Maria|Hendrik Bernards]] een halfbroer van [[Schuurman, A.H.W|Anton Schuurman]] heeft ook in dit pand gewoond, Hij had een horlogerie en verkocht sieraden, eerst aan de Molenpoortstraat en later  de [[Zeddamseweg|Zeddamseweg]] ([[Grindweg|Grintweg]]).
  
(Van deze Compagnie heb ik op 4 december 2001 twee vaandels die in mijn bezit waren overgedragen aan Stichting Huis Bergh met het doel dat deze een goede toekomst tegemoet gaan en omdat ze geschonken waren door de Vorst van Hohenzollern Sigmaringen de vorige eigenaar van het Kasteel, een uit 1883 en de andere van 1911).
+
Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de [[Molenpoortstraat]], ook als opticien.  
 +
<br clear="all"/>
  
De vloer was vlak en niet schuin oplopend,zoals in 1986. Er was slechts een projector, welke midden in de zaal stond opgesteld. De film werd op twee beddenlakens geprojecteerd, die tussen twee balken hingen. De apparatuur werd met de hand aangedreven, het zou tot ongeveer 1920 duren voordat 's-Heerenberg op het elektisch net van de P.G.E.M. aangesloten was. De filmrol, welke boven in het toestel op een pin bevestigd was, werd na de projectie niet automatisch in een brand vrije trommel opgerold,maar viel in een kist,welke onder het toestel stond.Het filmmateriaal van deze tijd was uiterst bandbaar.
+
==Willem Schuurman==
In 1927 kreeg de film een stem, voor de tijd waren het stomme films, die door een explicateur staand naast het doek de bewegende beelden met zijn stem begeleidde.Tegenwoordig hebben we voldoende verhuur kantoren die de films uit het buitenland importeren en tegen bepaalde voorwaarde aan de bioscoop exploitanten verhuren.Een dergelijk soepellopend distributie systeem kende men in die eerste pionierstijd nog niet men moest de rolprenten in Amsterdam kopen. Om toch het Bergsche publiek niet de actuele films te onthouden kwam de heer wegkamp met zijn reizende bioscoop op gezette tijden naar het Montferlandse,om in ,,de schuur van zaalman"(woordspeling van de plaatselijke bevolking)de nieuwste films te presenteren.Het was vooral middelmatig amusement dat er als koek inging.Het is de periode waari de film zich allerwegen nog in de kermis sfeer bevond.Het is de tijd van werken als,,het Geheim van de Biecht"(drama in 6 acten en een voorspel)Koning der Koningen(bijbelfilm meerdere malen verfilmd)De tijd waarin komieken als Buster Keaton, Harold Lloyd,Charley Chaplin,acteurs als Tom Mix(een van de eerste cowboy helden op het witte doek)William S.Hart en vele andere stars volle zalen trokken. Het plaatselijke zangkoor ,,Pancratius" zorgde bij de noodzakelijke achtergrong bij de film ,,Credo" en bij de Tien Geboden(ook meerdere malen verfilmd)werden zinkenplaten georganiseerd om de bliksemschichten met geluid te completeren.
+
[[Schuurman, W.H.A.|Willem]] een broer van [[Schuurman, A.H.W|Anton]] zette de Bazar van G.W.Schuurman voort aan de [[Molenpoortstraat]], (waar eerst kapper Wolters en Hendrik Bernards hun zaken hadden)en later in de [[Klinkerstraat]] met een speelgoedwinkel.
Aanvankelijk werd er van een piano, later van een orkestje gebruik gemaakt om de filmbeelden te begeleiden. Het was met recht een familie bioscoop.Familie achter de kassa,familie in de cabine, familie achter de piano en in het orkest. Tot 1986 is dat vrij wel het zelfde gebleven.(Later hielp de familie weer in het café en met carnaval)Toen rond de jarentwintig  's-Heerenberg op het elektrischenet aangesloten werd,ging de directie over tot aanschaf van een andere projektor (Krupp Ernemann).De ontwikkeling van het nederlandse bioscoopbedrijf had onderwijl niet stilgestaan. Filmverhuurkantoren werden een normaal verschijnsel en schiepen de mogenlijkheid om met meer regelmaat een programma te verzorgen.Echter de schaduwen op het witte doek waren nog steeds ,,stom ".In 1927 werd de studio van Warner Bros in Amerika met een faillissement bedreigd.Om dit te voorkomen speelden ze hun laatste troef uit. De warners bezaten de rechten van het vitaphone geluidsprocedé,maar hadden het zolang op zolder laten liggen omat ze er geen toekomst in zagen. Nu het alles of niets was moesten ze wel.De geluidsfilm was geboren. Er waren aanvankelijk twee vindingen in zwang die om de voorrang streden het grammofoonplatensysteem (liep synchroon met de film)en het systeem waarbij het geluid op de celluloidband gefixeerd was.
+
<br clear="all"/>
  
Reeds in 1931 schafte de familie bioscoop het platen systeem aan. Ook 's-Heerenberg had nu de sprekende, zingende en musicerende film.  Wederom als eerste in Oost Gelderland.(de première fim was ,,Showboat").
+
==Carnaval==
Zoals in het Gelders volksblad van dd.10 april 1931 staat beschreven.
+
In [[1955]] werd in de Foyer van de Familie Schuurman de carnavalsvereniging van de [[Waskupen|Olde Waskupen]] opgericht. Met de carnaval weet men de Snor nog steeds te vinden; het is dan echter meer een carnavalspaleis dan een Grand Café.
Uit het artikel van deze krant moet ik opmaken tenzij een drukfout,dat de 1e 's-Heerenbergsche bioscoop in 1921 van naam veranderde in de Familie Bioscoop, er waren in die tijd meer Familie Bioscopen ook in de grotere plaatsen.De naam veranderde maar de eigenaar bleef de zelfde.
+
In 2011 was de huidige eigenaar van de Snor [[Schuurman, Marcel|Marcel Schuurman]] Prins van d'Olde Waskupen, Prins MarcelI
  
Er braken moeilijke tijden aan voor het bedrijf.Het platensysteem bleek in de praktijk niet te voldoen, er moest met grote verliezen op het andere systeem overgeschakeld worden.Om toch nog regelmatig een programma op het scherm te krijgen nam men contact op met de gebroeders Miedema, die een reizende bioscoop exploiteerden. Meerdere malen hebben ze in die crisis jaren voor de continuering van het bedrijf gezorgd. Ofschoon zij vele pogingen in het werk stelden om de familie bioscoop in hun concern te betrekken, is hun dit niet gelukt.De zelfstandigheid van het bedrijf bleef onaantastbaar.In de laatste jaren voor de tweede wereldoorlog werden er enige inprovisorische veranderingen aan het interieur aangebracht.Ofschoon er eigenlijk een meer drastische modernising noodzakelijk was. Dit was echter een te grote investering. Tegenover de slechte zaal accomodatie stond overigens de uitstekende kwaliteit van beeld en geluid.De druk van de duitse bezetter deed zich in de jaren '40-'45 allerwegen voelen.Ook in het bioscoopbedrijf.De bindende bepalingen betreffende journaal-films zijn ongetwijveld een moeilijk punt geweest.Uiteraard werden de nederlandse bioscopen met de duitse producten overvoerd uit de duitse UFA studio's. Een misselijke anti-semitische film als,,JUD SÜSS"heeft de familie bioscoop nooit bereikt.Na 1945 stonden er weer grote rijen mensen voor de kassa. Er brak voor het bioscoop bedrijf een gulden tijd aan.Zo leek het althans, de regering nam maatregelingen. Uit deze tijd stammen de hoge vermakelijkheidsbelastingen, welke toen wellicht terecht opgelegd, nu een grote druk vormen. Toch heeft men toen in die jaren een drastische modernisering door kunen zetten.
+
==Anton Schuurman==
Op 10 februari 1955 kon ,,de Mantel" in een sterk verbeterd interieur,op een nieuw breeddoek geprojecteerd worden. De ,,schuur" was in een klein filmpaleis omgetoverd.
+
[[Afbeelding:Spaarkashetschuurke1966-67.jpg|thumb|350px|right|Vlnr.Hent
 +
Heuveling, Theo Huls, Annie Kniest Ebbing, Tonny Welling, Herbert vanLeeuwen, Annie Welling Spekking, Willemien v.Leeuwen, Hendrik Kniest.  
 +
Hendrik Jansen en Riek Jansen Giezenaar, Mevr. Giezenaar Migchelbrink, Bernard Giezenaar, Anton schuurman en Leida SchuurmanSchut(eigenaren van het pand, waarin de spaarkas zich bevond)
 +
Tonny Hakfoort, Bennie Meijer, Dolf Heuveling, Tiny Heuveling Helmink, AnnieKupers Wissenburg, Wim Kupers, Zus Teunissen Menting, Wim Teunissen, Freek Mensink,
 +
Hans Maandag, Annie Maandag, Bernard Maandag, Mientje Maandag Derksen, Mia Mensink Derksen, Wilma Ruikes Hakfoort, Joep Ruikes, Annie Derksen Soeter, Henk Derksen,
 +
Gerard Kupers, Theo kuhlman, Bart van der Heijden, Frits Wensink, Gerrit Heuveling, Loed Jurriens, Tony Heuveling Kuster, Lies Voortjes Heuveling en Eef Voortjes.
 +
Foto genomen in de zaal van de bioscoop]]
 +
In 1997 heeft een ingrijpende verbouwing plaats gevonden, de Bioscoop werd gesloopt en er kwam een totaal andere zaal voor terug (De Foyer), echter wel met een interieur die je weer doet denken aan de eens zo befaamde,[[Familie Bioscoop Schuurman|Familie bioscoop]]. De trots van A.H.W. Schuurman (directeur en operateur van de bios) die dit alles nog heeft mogen beleven. Zaal de Foyer werd wel iets kleiner, maar kreeg daarvoor een sfeervol tuinterras terug, aan de voorkant kwam een mooie serre.
 +
In november [[2006]] kreeg de voorkant weer een metamorfose, toen werd het cafégedeelte, huiskamer en serre compleet vernieuwd tot een Grand Café. Nu is er een florerend horecabedrijf dat tot maart [[2021]] in het bezit van een Schuurman is gebleven. De derde generatie "Schuurman", namelijk Marcel Schuurman heeft na 39 jaar in De Snor gewerkt te hebben het bedrijf per 31 maart 2021 overgedragen aan de nieuwe eigenaren: Robert en Steffie Lievers.  
  
Wederom een novum voor Oost Gelderland ,,de Cinemascope. 1963 - Een lange weg van het Pathé apparaat tot de twee in deze tijd moderne projectoren is afgelegd een moeizame weg van beddenlakens tot wide-screen, van keesje met de auto tot ,,55 Dagen Peking",weer een jubileumfilm (50 jarig bestaan).
+
Spaarkas "het Schuurke" is in [[1967]] van het "St Jozef" naar Café Schuurman thans Grand Café de Snor verhuisd. Het is een vereniging waarvan de leden een keer per week een bedrag sparen (zo niet, dan krijgt men een boete) in het café, waarvan het geld naar de Rabobank gaat en van de rente en opgelegde boetes jaarlijks een feestje georganiseerd wordt, het gespaarde geld wordt jaarlijks vrijdags voor de Carnaval uitgekeerd.
In 1983 was er nog een 70 jarig jubileum met de film Flash Dance.
 
  
Drie jaar later was het over met de Familie Bioscoop.,,Mama is Boos" was de laatste film die er draaide,volgens de Gelderlander van donderdag 29 mei 1986, het interieur en de apparatuur waren weer aan vervanging toe dit was niet meer haalbaar.
+
==''Het wordt nu anno 2021 heel moeilijk om een spaarkas draaiende te houden door dat de banken de service niet meer verlenen en uit de plaats verdwijnen en tevens geen rente meer betalen.''''==
Mede door de vermakelijksheidbelasting die afgedragen werd aan de gemeente(laatste jaren niet meer),auto,betere wegen b.v.naar de Arnhemse/Doetinchemse bioscopen die de nieuwste films eerder konden huren als 's-Heerenberg,televisie en video  hield de Familie Bioscoop op te bestaan.
+
<br clear="all"/>
  
 +
==Foto's en documentatie gallerie==
  
's-Heerenberg, 6 januari 2008.              B.C.J.A. Schuurman
+
<gallery>
* http://www.grandcafedesnor.nl
+
Afbeelding:MarcelSchuurman_JanReessink.jpg|Marcel Schuurman (r) en Jan Reessink, uitbaters van De Snor
* http://www.eetcafedesnor.nl
 
  
{{Onderwerp|Horeca|Sponsors|Personen|Bijnaam}}
+
Afbeelding:Walzer Clarmetto in Es(1907)FB (Large).JPG|Muziekstuk, Frans Bernards eerste man van Hanne Derksen
 +
Afbeelding:  21 maart1908 advertentie (Medium).JPG| 's-Heerenbergse Courant, zaterdag 21 maart, 1908 weduwe Bernards
 +
</gallery>
 +
 
 +
 
 +
 
 +
<gallery>
 +
Afbeelding:CafeSchuurman1915 (Medium).jpg|Café Schuurman, aan wat nu de Molenstraat 2 is, met voor de voordeur mw. Hanne Schuurman-Derksen en dhr. Gerrit Schuurman (uitbaters), geheel links en hangend uit het raam boven de voordeur twee van de kinderen.
 +
Afbeelding:Schuurman markiezen0001 (Medium).JPG|Op de voorgrond Stieneke Sneeboer-Bernards uit het eerste huwelijk van Hanne Derksen en rechts haar man Joop Sneeboer. Geheel rechts een stukje van het [[Sociëteit De Vriendschap|sociëteitgebouw]] dat in de [[Tweede Wereldoorlog]] is gebombardeerd.
 +
 
 +
Afbeelding:cafeschuurman1923.jpg|Café Schuurman in [[1928]]. Staand v.l.n.r. Willem Schuurman (zoon) en Gerrit Schuurman (de Snor), zittend v.l.n.r. Joop Sneeboer (schoonzoon), Hanne Schuurman-Derksen (moeder Hanne), Jan Schuurman (zoon), Stieneke Sneeboer-Bernards (dochter) en een onbekende cafébezoeker.
 +
 
 +
Bestand:De heren maken bergh.jpg| Tekst in het  midden van de foto, Dhr. maakt Bergh‎ 's-Heerenberg Links  Jan Schuurman en 4e van links Willem Schuurman zonen van G Schuurman.
 +
</gallery>
 +
 
 +
<gallery>
 +
Afbeelding:Carnaval55.JPG|Herdenkings Schild, Oprichting Olde Waskupen 33 jaar geleden in 1955, hangt in de serre van de Snor, vervaardigd door de heer Gerrit Heuveling
 +
 
 +
Afbeelding:H.Bernards (Small).JPG|Advertentie in het "Kerkblad voor Bergh", 2e jaargang, 29 juni [[1945]], no.4
 +
Afbeelding:Schuurmans bazar (Small).JPG|Papieren zak uit de bazar van Gerrit Schuurman jaren 30 
 +
Afbeelding:gevelsteen Snor.JPG |Deze Gevelsteen is bij de nieuwe serre herplaatst tussen de verlichting van Heineken en De Snor
 +
</gallery>
 +
 
 +
==Vergunningen==
 +
Vergunningaanvragen en weigering van vergunning aan de weduwe Bernards-Derksen, Gemeentelijk Archief Bergh nummer 422.
 +
<gallery>
 +
Afbeelding:Bergh GAB422(Medium).JPG
 +
Afbeelding:G.A.B.422 Bergh (Medium).JPG
 +
Afbeelding:G.A.B.422 Bergh0001 (Medium).JPG
 +
Afbeelding:G.A.B.422 Bergh0002 (Medium).JPG
 +
Afbeelding:G.A.B.422 Bergh0003 (Medium).JPG
 +
</gallery>
 +
<br clear="all"/>
 +
 
 +
==Adres==
 +
Molenstraat 2<br/>
 +
7041 AE<br/>
 +
[['s-Heerenberg]]<br/>
 +
Telefoon: 0314-661266
 +
 
 +
==Kaart==
 +
{{#display_map:
 +
51.87567, 6.244081;
 +
|zoom=18
 +
|width=450
 +
}}
 +
 
 +
==Externe links==
 +
*[http://www.grandcafedesnor.nl Grand café De Snor]
 +
*[http://www.eetcafedesnor.nl Eetcafé De Snor]
 +
 
 +
In [[Old Ni-js 028|Old Ni-js nr. 28]] staat op blz. 20-24 een artikel over [[Familie Bioscoop Schuurman|Familiebioscoop Scuurman]].
 +
 
 +
== Bron ==
 +
*'''Archief [[Schuurman, Benny|Benny]]  Schuurman'''  (B.C.J.A)
 +
 
 +
[[Categorie:Horeca 's-Heerenberg]] [[Categorie:Schuurman]] [[Categorie:Bijnaam 's-Heerenberg]] [[Categorie:'s-Heerenberg Molenstraat|Molenstraat 2]] [[Categorie:Gemeentelijke monumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Sociëteit De Vriendschap]]

Huidige versie van 17 okt 2022 om 06:18

Grand Café De Snor

Grand Café De Snor, in de volksmond kortweg De Snor, is een café met groot terras aan de Molenstraat 2 in 's-Heerenberg. Het grand café is er sinds 2006. Op de eerste oude prenten krijgt u een beeld van de locatie van wat thans De Snor is.

In 1896 kocht het Sint Antoniusgilde de grond waarop een oude schuur stond van de weduwe Thuis. G.W. Schuurman kocht het latere gildehuis met erf van het St. Antoniusgilde.

Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 49).


Tijdens Open Monumentendag in 2006 stond de horeca in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute:

Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. Hanne en Gerrit kochten vervolgens het pand van het Sint Antoniusgilde. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf 1913 kwam er in de achterzaal ook een bioscoop. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In 1986 verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman .

Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd, ging er heel veel aan vooraf. Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St. Antoniusgilde, waar ook de Sint Janscompagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de 'tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gilde. In 1903 vertrok Noestheden naar Arnhem en werd opgevolgt door J.F. Bernards, die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.

Frans Bernards

rekening Wed. Bernards van De Star Duiven

Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij is gestorven in februari 1907 op 36-jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats, achter de Goede Herder is gebracht, staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907.

Johanna Derksen (Hanne) dochter van Hendricus Derksen (Hent) de pauselijke zoeaaf, hertrouwt in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen, en uit het voorgaande huwelijk ook vier. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei 1915.

In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend, namelijk Café, restaurant, pension (Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en bioscoop. Tevens postbestellingen van expresse (spoed bestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook.

Hendrik Bernards

Hendrik Bernards een halfbroer van Anton Schuurman heeft ook in dit pand gewoond, Hij had een horlogerie en verkocht sieraden, eerst aan de Molenpoortstraat en later de Zeddamseweg (Grintweg).

Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de Molenpoortstraat, ook als opticien.

Willem Schuurman

Willem een broer van Anton zette de Bazar van G.W.Schuurman voort aan de Molenpoortstraat, (waar eerst kapper Wolters en Hendrik Bernards hun zaken hadden)en later in de Klinkerstraat met een speelgoedwinkel.

Carnaval

In 1955 werd in de Foyer van de Familie Schuurman de carnavalsvereniging van de Olde Waskupen opgericht. Met de carnaval weet men de Snor nog steeds te vinden; het is dan echter meer een carnavalspaleis dan een Grand Café. In 2011 was de huidige eigenaar van de Snor Marcel Schuurman Prins van d'Olde Waskupen, Prins MarcelI

Anton Schuurman

Vlnr.Hent Heuveling, Theo Huls, Annie Kniest Ebbing, Tonny Welling, Herbert vanLeeuwen, Annie Welling Spekking, Willemien v.Leeuwen, Hendrik Kniest. Hendrik Jansen en Riek Jansen Giezenaar, Mevr. Giezenaar Migchelbrink, Bernard Giezenaar, Anton schuurman en Leida SchuurmanSchut(eigenaren van het pand, waarin de spaarkas zich bevond) Tonny Hakfoort, Bennie Meijer, Dolf Heuveling, Tiny Heuveling Helmink, AnnieKupers Wissenburg, Wim Kupers, Zus Teunissen Menting, Wim Teunissen, Freek Mensink, Hans Maandag, Annie Maandag, Bernard Maandag, Mientje Maandag Derksen, Mia Mensink Derksen, Wilma Ruikes Hakfoort, Joep Ruikes, Annie Derksen Soeter, Henk Derksen, Gerard Kupers, Theo kuhlman, Bart van der Heijden, Frits Wensink, Gerrit Heuveling, Loed Jurriens, Tony Heuveling Kuster, Lies Voortjes Heuveling en Eef Voortjes. Foto genomen in de zaal van de bioscoop

In 1997 heeft een ingrijpende verbouwing plaats gevonden, de Bioscoop werd gesloopt en er kwam een totaal andere zaal voor terug (De Foyer), echter wel met een interieur die je weer doet denken aan de eens zo befaamde,Familie bioscoop. De trots van A.H.W. Schuurman (directeur en operateur van de bios) die dit alles nog heeft mogen beleven. Zaal de Foyer werd wel iets kleiner, maar kreeg daarvoor een sfeervol tuinterras terug, aan de voorkant kwam een mooie serre. In november 2006 kreeg de voorkant weer een metamorfose, toen werd het cafégedeelte, huiskamer en serre compleet vernieuwd tot een Grand Café. Nu is er een florerend horecabedrijf dat tot maart 2021 in het bezit van een Schuurman is gebleven. De derde generatie "Schuurman", namelijk Marcel Schuurman heeft na 39 jaar in De Snor gewerkt te hebben het bedrijf per 31 maart 2021 overgedragen aan de nieuwe eigenaren: Robert en Steffie Lievers.

Spaarkas "het Schuurke" is in 1967 van het "St Jozef" naar Café Schuurman thans Grand Café de Snor verhuisd. Het is een vereniging waarvan de leden een keer per week een bedrag sparen (zo niet, dan krijgt men een boete) in het café, waarvan het geld naar de Rabobank gaat en van de rente en opgelegde boetes jaarlijks een feestje georganiseerd wordt, het gespaarde geld wordt jaarlijks vrijdags voor de Carnaval uitgekeerd.

Het wordt nu anno 2021 heel moeilijk om een spaarkas draaiende te houden door dat de banken de service niet meer verlenen en uit de plaats verdwijnen en tevens geen rente meer betalen.''


Foto's en documentatie gallerie


Vergunningen

Vergunningaanvragen en weigering van vergunning aan de weduwe Bernards-Derksen, Gemeentelijk Archief Bergh nummer 422.


Adres

Molenstraat 2
7041 AE
's-Heerenberg
Telefoon: 0314-661266

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe links

In Old Ni-js nr. 28 staat op blz. 20-24 een artikel over Familiebioscoop Scuurman.

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)