Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Stendermolen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De stendermolen op een kaart uit Theodorus Bückers atlas Caarte van de graafschap Berghe uit 1727. Rechts de Molenpoort. Het noorden is hier de onderkant van de kaart.

Stendermolen is de korte straat in 's-Heerenberg die begint waar de Molenpoortstraat overgaat in de Oude Doetinchemseweg en eindigt op de hoek Touwslagersbaan- Lengelseweg.

Op ongeveer deze plek heeft tot 1826 een grafelijke molen gestaan. De oudst bekende molen hier is in 1442 afgebrand. Zijn opvolger onderging in 1570 hetzelfde lot. De derde molen is in 1826 bij herstelwerkzaamheden ingestort, waarna ter vervanging achter de Joodse begraafplaats aan de Zeddamseweg een beltmolen werd gebouwd.

Alle drie de molens aan de Stendermolen waren een standerdmolen, ook genoemd standaardmolen of stendermolen: een houten kast op een standaard.

De Stendermolen is aan de zuidwestkant bebouwd. Aan de noordoostkant ligt het plantsoen met oorlogsmonument De Goede Herder. Dit plantsoen maakte vroeger deel uit van het oude katholieke kerkhof aan de andere kant van het busstation.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...