Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Sterrebos

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Sterrenbos)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Sterrebos is het gedeelte van de Plantage ten zuiden van de Nieuwe Gaarde in 's-Heerenberg.

De naam van het bos is afgeleid van het padenpatroon. Komend uit de Nieuwe Gaarde splitst het pad in drie richtingen om na het kruisen van het centrale oost-west-pad weer samen te komen aan de zuidkant. De paden vormen zo twee halve sterren.

Het pad van noord naar zuid ligt in het verlengde van het middenpad in de Nieuwe Gaarde. Vanaf de Kaatsbaan loopt er zo een zichtlijn naar de Martinikerk in Emmerik. Deze zichtlijn was lange tijd geblokkeerd door bomengroei in het Sterrebos, maar bij de herinrichting van de Nieuwe Gaarde in 20142015 is het uitzicht op de kerk in Emmerik hersteld.

De waterschappen in Oost-Gelderland hebben de grondwaterspiegel zover doen zakken, dat de bomen en planten in de Plantage, en dus ook in het Sterrebos, in gevaar komen. Bij de storm van 14 juli 2010 heeft een groot deel van het Sterrebos zo te lijden gehad dat het in het najaar van 2011 opnieuw is aangelegd.

In het Sterrebos is op 21 augustus 2010 het monument 't Plekske onthuld voor de overleden troubadour Bernard Engelbarts.

Andere Berghse sterre(n)bossen

Detail van een kaart uit 1823 met het "sterrenbos" rond de Motte Montferland.

De paden rond de Motte Montferland hebben lange tijd een stervormig patroon gehad. Op de kaart van Johann Heinrich Hottinger uit 1785 is dit duidelijk te zien, evenals op de hier afgebeelde uitsnede uit een kaart uit 1823. Op een kaart uit 1850 is het patroon verdwenen. Officieel of zelfs maar in de volksmond heeft dit bos voor zover bekend niet Sterrenbos geheten, maar deze voor de hand liggende aanduiding komt voor in publicaties.

Sterrenbos (met een tussen-n) is de naam van de Buitenschoolse Opvang aan de Montferlandsestraat in 's-Heerenberg.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen

  • Huis Bergh
  • Mijn Gelderland, zoekterm sterrebos
  • Topotijdreis
  • Aanduiding "sterrenbos" in de publicatie Ontgonnen verleden – Regiobeschrijvingen provincie Gelderland, Adriaan Haartsen, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Directie Kennis, juni 2009, blz. 101