Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Straus, Bernhardine Else

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Diny (links) met haar zus Betty en broer Joseph

Diny Straus werd op 16 juli 1913 geboren als dochter van Ben Straus en Hedwig Levita. Zij overleed op 20 oktober 1997 in Oss op 84-jarige leeftijd.

In de oorlog moest zij samen met haar zus Betty en haar broer Harry op 11 februari 1943 onderduiken. Harry vond een onderduikadres in Azewijn.

Diny en haar zus kwamen in Dieren terecht bij Geertruida van Gessel en haar dochter Alie. In januari 1944 werden leden van de plaatselijke ondergrondse gearresteerd, zodat het voor de onderduikster te gevaarlijk werd nog langer te blijven. Alie en haar verloofde Tieme Beuving hebben Diny en Betty toen op de fiets naar Azewijn gebracht. Alie reed voorop, dan volgden de zussen, en Tieme reed er op een afstandje achteraan. Het oversteken van de IJsselbrug bij Doesburg was het hachelijkst, want die werd door Duitse soldaten bewaakt, maar de nachtelijke tocht van zo'n dertig kilometer is goed afgelopen.

Samen met hun broer Harry hebben Diny en Betty de oorlog bij Garben overleefd. Ook hun broer Joseph heeft de oorlog overleefd.

Geertruida Maria van Gessel-Karreman, Tieme Beuving and Alie Beuving-van Gessel werden op 21 september 1978 onderscheiden met de Yad Vashem-medaille. Zij hebben naast Diny en Betty Straus nog een aantal joden het leven gered. Op dezelfde datum werd ook aan Joep en Ag Garben de Yad Vashem-medaille toegekend.


Bronnen