Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Straus, Joseph (1854)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph Straus is de stamvader van de familie Straus die tot in de Tweede Wereldoorlog in 's-Heerenberg heeft gewoond. Hij werd op 25 februari 1854 geboren in Terborg als zoon van Wolf Straus en Carolina Leijzer.

Op 4 september 1872 werd hij samen met zijn broer Abraham en zuster Betje ingeschreven op het adres in de Kellenstraat in 's-Heerenberg waar sinds 1794 de familie Frank had gewoond. Joseph en Abraham waren allebei slager. In 1874 werd Joseph lid van Sociëteit De Vriendschap. Toen Abraham op 17 juli 1875 werd uitgeschreven wegens vertrek Düsseldorf, werd Joseph de hoofdbewoner.

Op 24 augustus 1880 trouwde hij in Zevenaar met Sara Hertz, aldaar geboren op 23 november 1854 als dochter van Lazarus Hertz en Dina Levij.

Op 13 april 1886 vroeg hij een vergunning aan tot het oprichten van een rookhuis tot rooken van vleeschwaren. Deze vergunning werd hem op 29 april verleend.

Joseph overleed op 9 mei 1914 in 's-Heerenberg en werd begraven op de joodse begraafplaats aldaar. Zijn oudste zoon heeft toen de slagerij voortgezet. Zijn vrouw overleed op 5 oktober 1916 in 's-Heerenberg en werd ook op de joodse begraafplaats begraven.

Nakomelingen geboren in 's-Heerenberg

Het echtpaar Straus-Hertz had zeven kinderen. Twaalf van hun kleinkinderen werden ook in 's-Heerenberg geboren. Zoals onderstaande lijst laat zien, zijn velen van hen in de oorlog omgekomen.

Beeldmateriaal

In Het Nieuws van den Dag van woensdag 18 maart 1891 riep Joseph Straus samen met Izaak Cohen, dominee Pantekoek en dokter Bardet een ouder (waarschijnlijk Joods) echtpaar te steunen.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Graf nr. 13 op de joodse begraafplaats in ’s-Heerenberg is van Joseph Straus. De linkerkant van de grafsteen is beschadigd.


Bronnen