Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thus, Maria Johanna: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (typefout)
k (Teeling)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
In februari [[2004]] werd volop herdacht dat zestig jaar eerder - op 22 februari [[1944]] - bommen uit geallieerde vliegtuigen op Nijmegen vielen.
+
'''Maria Johanna (Rietje) Thus''' werd op 18 mei [[1921]] geboren in [[Loerbeek]] als dochter van Antonius [[Thuis en Thus|Thus]] en Maria Aleida Heusingveld. Zij was dienstbode en werd op 26 april [[1941]] uitgeschreven naar [[Arnhem]]. Haar adres in [[gemeente Bergh|Bergh]] was tot die dag Loerbeek 11.
  
'''Maria Johanna Thus''', geboren 18 mei [[1921]] in [[Loerbeek]] als dochter van Antonius Thus en Maria Aleida Heusingveld, kwam daarbij om het leven evenals [[Borkus, Anna|Anna Borkus]] uit [[Wijnbergen]]. Zij worden genoemd in ''[[Er op of er onder]]. Hoe Achterhoek en Lijmers de Duitsche bezetting doorstonden en ervan werden bevrijd''
+
Op 22 februari [[1944]] is zij, 22 jaar oud, om het leven gekomen bij het geallieerde bombardement op Nijmegen. Zij werkte toen in Nijmegen als dienstmeisje bij de familie Stapper-Van Gruijthuijsen, die een slagerij had aan de Zeigelbaan. Bij het bombardement is de hele Zeigelbaan met de grond gelijkgemaakt, en bestaat nu niet meer. Ook het huis van slager Oswald Stapper raakte in brand en stortte in. Alle zes personen die op dat moment aanwezig waren, kwamen daarbij om. Naast Rietje waren dit de slagersvrouw Nolda Stapper-van Gruijthuijsen, haar twee dochters Anny en Willy (negen en elf jaar oud), haar broer Arnold van Gruijthuijsen (die in het huis [[Onderduikers|ondergedoken]] zat) en een vriendinnetje van Willy.
  
Haar naam staat op het [[Oorlogsmonument Beek|oorlogsmonument in Beek]].
+
Slager Stapper heeft op 26 februari de dood van zijn vrouw, dochters, zwager en dienstmeisje aangegeven bij de gemeente Nijmegen. Rietje Thus was inwoonster van Nijmegen, zodat haar overlijden niet is ingeschreven in de [[gemeente Bergh]].
  
==Externe link==
+
Haar naam staat op het [[Oorlogsmonument Beek|oorlogsmonument in Beek]] en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
*[http://www.noviomagus.nl/Oorlog/Slachtoffers.htm Alle slachtoffers bombardement Nijmegen]
 
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Oorlogsmonumenten}}
+
Ook [[Borkus, Anna Maria|Anna Borkus]] uit [[Wijnbergen]] en [[Teeling, Arnolda Margaretha Maria|Arnolda Teeling]], geboren in [['s-Heerenberg]], hebben bij dit bombardement het leven verloren.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 +
*[[Er op of er onder]], blz. 135
 +
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[https://www.oorlogsdodennijmegen.nl/ Oorlogsdoden Nijmegen]
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
 
 +
[[Categorie:Thuis en Thus]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Beek]]

Huidige versie van 10 jun 2021 om 06:28

Maria Johanna (Rietje) Thus werd op 18 mei 1921 geboren in Loerbeek als dochter van Antonius Thus en Maria Aleida Heusingveld. Zij was dienstbode en werd op 26 april 1941 uitgeschreven naar Arnhem. Haar adres in Bergh was tot die dag Loerbeek 11.

Op 22 februari 1944 is zij, 22 jaar oud, om het leven gekomen bij het geallieerde bombardement op Nijmegen. Zij werkte toen in Nijmegen als dienstmeisje bij de familie Stapper-Van Gruijthuijsen, die een slagerij had aan de Zeigelbaan. Bij het bombardement is de hele Zeigelbaan met de grond gelijkgemaakt, en bestaat nu niet meer. Ook het huis van slager Oswald Stapper raakte in brand en stortte in. Alle zes personen die op dat moment aanwezig waren, kwamen daarbij om. Naast Rietje waren dit de slagersvrouw Nolda Stapper-van Gruijthuijsen, haar twee dochters Anny en Willy (negen en elf jaar oud), haar broer Arnold van Gruijthuijsen (die in het huis ondergedoken zat) en een vriendinnetje van Willy.

Slager Stapper heeft op 26 februari de dood van zijn vrouw, dochters, zwager en dienstmeisje aangegeven bij de gemeente Nijmegen. Rietje Thus was inwoonster van Nijmegen, zodat haar overlijden niet is ingeschreven in de gemeente Bergh.

Haar naam staat op het oorlogsmonument in Beek en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Ook Anna Borkus uit Wijnbergen en Arnolda Teeling, geboren in 's-Heerenberg, hebben bij dit bombardement het leven verloren.

Bronnen