Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Vermeulen, Joannes Alphonsus Hubertus

Uit Berghapedia
Versie door SjeekSpier (overleg | bijdragen) op 17 jul 2010 om 14:24 (levensloop van Jan Vermeulen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Vermeulen is geboren als het eerste kind van Meester Vermeulen op 22 april 1911 in Loerbeek (Gem: Bergh). Na zijn gymnasiale studie volgde hij lessen aan het conservatorium in de vakken koordirectie en piano. Zijn cariere is hij in 1934 begonnen als muziekleraar al gauw in combinatie met dirigent van talloze koren in Raalte (Ov) en omgeving.

Vlak na de oorlog (inmiddels verhuisd naar Arnhem) ontving hij de cultuurprijs van de provincie Gelderland, wegens zijn grandioze vertolking van de mis van Bruckner. In 1973 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij was toen inwoner van Roosendaal (sinds 1971), waar hij ondermeer les gaf aan het Norbertus en het Gertrudislyceum. Zijn verdiensten voor het koorleven in West-Brabant werd alom geroemd. Het West Brabants Operakoor heeft hij tot grote hoogten weten te brengen. Het bewijs hiervan was o.a. de uitvoering van de Johannes Passion, het Requiem van Verdi en de beroemd geworden kerstconcerten.

Secretaris J. Linders van het koor Vox Jubilans uit Roosendaal (bij het overlijden van Jan in 1988): `De Nederlandse muziekwereld mist een grote kracht. Hij had het vermogen de intentie van de componist op ongelooflijk heldere en enthousiaste wijze te verwoorden' en `hij heeft werkelijk de koorwereld hier in de regio en elders in Nederland in één klap omhoog gebracht'

Dat `elders' waar de heer Linders op doelde wordt verwoord in een artikel in `het Vrije Volk' van 1 maart 1961: `Met de eerste integrale uitvoering van de Matthäus Passion in de Nieuwe Kerk heeft Delft een der schoonste vertolking van Bachs magistrale passiemuziek beleefd die hier ooit tot klinken kwam'. Zoals u zult begrijpen stond het geheel onder leiding van Jan Vermeulen, de zoon van meester Vermeulen uit Beek (Gem: Bergh).