Op 16 juni 2018 is een nieuwe versie van Berghapedia geïnstalleerd. Eventuele problemen a.u.b. hier melden.

Willem I van den Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Willem I van den Bergh, zoon van heer Frederik II, was van 1354 tot zijn dood in 1387 heer van Bergh. Hij was de opvolger van zijn broer Adam. De naam Willem kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

Heer Willem trouwde in 1348 met Sophia van Bylandt. Uit dit huwelijk zijn vier kinderen bekend.

  • Frederik, die zijn vader opvolgde
  • Elisabeth, die in 1365 trouwde met heer Johan van Lynden. Zij kreeg als bruidsschat de heerlijkheid Millingen.

Verder worden twee buitenechtelijke kinderen genoemd met de namen Heylwich en Frederik.

Door zijn huwelijk werden de Berghse bezittingen uitgebreid met Bylandt, Millingen en Pannerden. De heerlijkheid Grebben was door zijn vaders huwelijk al in Berghse handen gekomen. Willem I was heer van Grebben van 1352 tot 1357 en daarna van 1381 tot zijn dood. In de tussenliggende periode was zijn broer Frederik heer van Grebben.

In 1370 liet heer Willem in Azewijn een kapel bouwen gewijd aan Sint Antonius-Abt, bijgenaamd Antonius van het varken. Zes jaar later verleende hij 's-Heerenberg het tolrecht, in 1379 gevolgd door stadsrechten. Aldus vierde 's-Heerenberg in 1979 op grootse wijze dat het 600 jaar stad was.

Heer Willem overleed op 14 november 1387 en werd, zoals hierboven al vermeld, opgevolgd door zijn zoon Frederik. Zijn overlijden wordt vermeld in een lijst in een aldt boecksken uit de tweede helft van de 15e eeuw. De lijst begint met de bede In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, amen. Hierna volgt onder het jaar 1387 de vermelding van zijn overlijden:

Anno domini MCCCLXXXVII quinta feria post Martini, post solis occasum, obiit Wilhelmus, dominus de Monte et de Bylandt, cuius (anima) requiescat in pace.
(In het jaar des Heren 1387 vijf dagen na Martinus, na zonsondergang, overleed Wilhelmus, heer van Bergh en Bylandt, zijn (ziel) rust in vrede.)

Het was destijds gebruikelijk een datum aan te duiden volgens de heiligenkalender. De naamdag van Sint Martinus (Sint Maarten), 11 november, zou vijf dagen voor Willems overlijden zijn geweest. Als hij op 14 november is gestorven, klopt deze verwijzing niet, of hij is op 16 november overleden.

Bronnen